ПОТПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ: СМЕДЕРЕВО ЋЕ БИТИ ЧВОРИШТЕ ЗА ТЕРЕТНИ САОБРАЋАЈ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је завршне радове на изградњи нове станичне зграде и теретне пруге у Смедереву и том приликом истакла да је реч о пројекту који има не само локални, већ и национални значај за развој Србије.

-Изградња 7,5 километара пруге, којом је повезана индустријска зона са коридором 10, стратешки је најважнија ствар за овај део Србије – рекла је министарка Михајловић, додавши да је то значајно и за развој туризма у нашем граду, јер је потребно, како је истакла, да о Смедереву не размишљамо само као о граду челика, пошто овде има толико тога што треба и може да се види. Важно је и то, додала је, да ће на овај начин бити измештена и пруга из центра града.

-Стратешки гледано, оно што ми радимо у сектору саобраћаја у нашој земљи јесте да покушамо да повежемо бар неколико видова саобраћаја и за нас ово много значи, јер значи повезивање и водног и железничког саобраћаја. Ова железничка веза и изградња луке, за коју очекујем за 20-ак дана расписивање тендера и почетак радова у марту, омогућиће практично да овај део Србије буде чвориште када говоримо управо о овој врсти теретног саобраћаја – истакла је потпредседница Владе.

Додала је и да је реч о пројекту о чијем значају су говорили многи претходници, али је он тек сада реализован.

-Подсетићу вас само, о овој прузи је говорио рецимо и Коштуница како је треба изградити када је био премијер, па је причао и Тадић када је био председник, на крају, ево изградили смо је ми. Када је Александар Вучић био председник Владе, тада је покренута  прича о изградњи ове пруге, јер се схватио њен стратешки значај. Ово није локална тема, ово је државна и национална тема и веома важна за развој Србије – истакла је потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Чланица Градског већа задужена за месне заједнице, инфраструктуру и рурални развој Јасмина Војиновић истакла је да је завршетак овог пројекта изузетно важан за град Смедерево.

-Ово је велика ствар за наш град и за грађане Смедерева, јер ћемо коначно, после 50 година, иселити пругу из центра града. Ангажовањем нашег председника Александра Вучића и државе, обезбеђивањем партнера за Железару, вратили смо сигурност грађанима Смедерева. Овим инфраструктурним пројектом, као што су железница и лука, и као што ће бити нови кинеско-српски индустријски парк, чија изградње почиње следеће године, је велика ствар за грађане Смедерева, јер ће омогућити бољи живот у нашем граду – рекла је Војиновићева.

Начелник Подунавског управног округа Небојша Павловић истакао је да је посета председника Александра Вучића нашем округу пре шест месеци била иницијална каписла за покретање и реализацију многих пројеката, од којих су неки, као овај, завршени.

У индустријској зони урађено је 5,53 километара јавне железничке пруге, од постојеће пруге Смедерево-Мала Крсна до индустријског колосека, као и 1,15 километара индустријског колосека. Урађен је и објекат нове станичне зграде, као и четири објекта скретничких блокова који служе за сигнализацију, као и три железничка моста, различитих распона од 15 до 24 метра, и пет пропуста. Средства у износу од 9 милиона евра финансирала је држава Србија.

Ј.В.