ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ: ДЕСЕТ ФИЛМОВА У КОНКУРЕНЦИЈИ ЗА „ДУНАВСКУ ЛАЂУ“

Пројекцијом филма „Звиждачи“ румунског редитеља Корнелија Порумбојуа, у Малом граду смедеревске тврђаве, у уторак вече је почео „Дунав филм фест“, а публика ће до 25. августа имати прилике да види више од 40 остварења. За главну награду фестивала, „Дунавску лађу“, бори се десет филмова аутора Подунавских земаља. Љубитељи седме уметности у такмичарском делу програма већ су били у прилици да погледају четири остварења, док је преосталих шест на репертоару до суботе. У четвртак, 22. августа, на програму су филмови „Отац“ у копродукцији бугарске и грчке кинематографије, као и „Златна рукавица“ немачког аутора Фатиха Акина, намењено публици старијој од 18 година. У петак, 23. августа биће приказан „Мали Џо“ рађен у копродукцији Аустрије, Велике Британије и Немачке, а затим и „Изван система“, дело немачке кинематографије. Последњег дана такмичарских пројекција, у суботу, 24. августа, на програму су „Рубен Брент колекционар“ мађарске кинематографије и „Дијего Марадона“ документарни филм британске продукције.

Идејни творац фестивала Игор Станковић казао је на отварању да „Дунав филм фест“ већ надилази локалне и државне оквире.

-Ово је јако важан фестивал који има изузетан програм. Сјајну идеју о филмској смотри на смедревској трврђави успели смо да претворимо у стварност – реко је Станковић.

-Велико ми је задовољство што имамо изузетан избор филмова у Смедереву. Осим остварења из подунавских земаља имамо неколико различитих пратећих програма међу којима су Алмодоварово остварење, филмови из Југословенске кинотеке, нови филм једног од најзначајнијих европских аутора Фатиха Акина“, рекао је Југослав Пантелић, директор „Југословенске кинотеке“, уједно и гост селектор фестивала.

Светлана Михајловић,чланица Градског већа задужена за ресор просвете образовања  истакла је значај фестивал за наш град.

-Славимо уметност и културу, поштујмо их, јер су они најбољи део свих нас. Због тога је град Смедерево препознао филмску уметност и овај фестивал као један од најбољих начина да се промовишу културни и туристички потенцијали града. „Дунав филм фест“ се родио у нашем граду са циљем да промовише не само филмску уметност, већ и вредности нашег града, а пре свега Смедеревску тврђаву – рекла је она.

Жири „Дунав филм феста“, фото: град Смедерево

Током свечаног отварања, публика на смедеревској тврђави имала је прилику да види кратки филм из 1915-те, чији су протагонисти српски војници, Арчибалд Рајс и један од најодликованијих српских официра Александар Срб. То је први сачувани филм на коме је снимак Смедеревске тврђаве. Пројекција овог филма је, навели су организатори, поклон Југословенске кинотеке фестивалу.

Осим у Малом граду, још тридесетак остварења продукције Подунавских земаља публика ће моћи ових дана да погледа на пристану на Дунаву, код Карађорђевог дуда и у Центру за културу у коме су пројекције целодневне.

Награду „Дунавска лађа“, за најбољи филм у такмичарској селекцији, бираће трочлани жири који чине Јанко Поповић Воларић, Радивоје Раша Буквић и Нивес Иванковић. Поред официјелног жирија другог „Дунав филм феста“, ове године о најбољима први пут одлучиће и млади фестивалски жири.

Најбољи филм, најбољег младог аутора и глумачко остварење у Смедереву ће одабрати трочлани жири који чине Марко Грабеж, Марко Васиљевић и Маја Шуша.

Ј.В.

 

Comments are closed.