КЛАСИЦИ ДОМАЋЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ НА „ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТУ“

Пет култних филмова домаће кинематографије, који су дигитално рестаурирани у оквиру пројекта Вип Кинотека, биће приказани на другом издању „Дунав Филм Фест-а“ у Смедереву.
Под покровитељством компаније Вип мобиле, у самом центру Смедерева код Карађорђевог дуда, у периоду од 21. до 25. августа, публика ће имати прилику да погледа филм,„Љубав и мода“, који је рађен у продукцији Авала филма, као и филмове „Петријин венац“, „Три карте за Холивуд“, „Национална класа“ и „Мирис пољског цвећа“ у продукцији Центар филма – подсећају организатори на део пратећег програма овогодишњег фестивала.
Југословенски класик из 1960. године „Љубав и мода“ редитеља Љубомира Радичевића,биће приказан у среду 21. августа. Овај филм представља документ једног времена, у којем је забележен живот престонице с почетка 60-их година, а поред великана седме уметности окупио и нека од највећих имена из света музике са ових простора попут Габи Новак, Иве Робића, Арсена Дедића, Ђузе Стојиљковића.
У четвртак, 22. августа, пред смедеревском публиком биће приказан филм „Петријин венац“, редитеља Срђана Карановића, који је остао запамћен по дебитантској улози Мирјане Карановић. Прича о тешком животу, али и несаломивом духу Петрије испраћена је музиком једном од највећих филмских композитора Зорана Симјановића.
„Три карте за Холивуд“, је још једно филмско остварење које ће бити приказано у новом сјају, у петак 23. августа. Радња овог култног остварења, за које је сценарио писао Жељко Мијановић, одвија се 1962. године у малом месту у Југославији, у којем легендарни Бранислав Лечић, у улози полицајца, припрема грађане на долазак Маршала Тита.
Један од најпопуларнијих домаћих филмова „Национална класа“, редитеља Горана Марковића, биће приказан у суботу 24. августа. Окосницу приче чини главни јунак Флојд, возач Националне класе, кога тумачи Драган Николић. Овај филм је остао запамћен и по уверљивој причи аутомобилског аса са београдских улица, али и по музици из филма коју је компоновао Зоран Симјановић. Извођачи су нека од најпознатијих имена у региону – Дадо Топић, Слађана Милошевић, Оливер Мандић, Оливер Драгојевић, Лабораторија звука.
Вишеструко награђиван филм „Мирис пољског цвећа“, који је обележио домаћу кинематографију, публици ће бити представљен последњег дана фестивала. Рађен у режији Срђана Карановића, филм је познат по изузетној глумачкој екипи, као и по оригиналном редитељском приступу.
Сви филмови су дигитално рестаурирани у сарадњи са Југословенском кинотеком и компанијом Вип мобиле у оквиру пројекта Вип Кинотека, који је ове године ушао у други циклус постојања, а до краја лета публика ће имати прилику да погледа још један српски класик у новом руху.
Подсећамо, друго издање „Дунав Филм Феста“ одржаће се од 20. до 25. августа, а љубитељи филма имаће прилику да у аутентичном амбијенту средњевековне српске престонице погледају актуелна филмска остварења из десет држава кроз које протиче река Дунав.

СДН

 

Comments are closed.