СНС СМЕДЕРЕВО: ПОДИЗАЊЕ УСЛУГА НА КВАЛИТЕТНИЈИ НИВО У ДОМУ ЗДРАВЉА

У протеклом периоду направљен је значајан корак у препознавању потреба, решавању проблема и подизања услуга на квалитетнији ниво, што показује и акредитација која је Дому здравља Смедерево дата на максималан период од седам година, рекла је у просторијама Српске напредне странке Светлана Михић Јовановић, директорка ове установе. Од почетка године у Дому здравља пружена је 671.840 услуга, што је, додала је, према извештају Завода за јавно здравље Пожаревац, успешно извршење плана.
Осим централне зграде Дома здравља у граду, на територији Смедерева је и 21 сеоска, као и 9 приградских амбуланти. У установи се труде да побољшају и унапреде квалитет рада, упркос томе што има мање запослених него што је то предвиђено кадровским планом.
-У складу са политиком председника Александра Вучића и Српске напредне странке, наш град издваја знатна средства за ангажовање доктора медицина и стоматологије и средњег медицинског кадра. Они су ангажовани у пројекту превентиве и управо приближавању медицинске помоћи у сеоским домаћинствима, на појачању рада службе хитне медицинске помоћи, кућног лечења и осталих служби у Дому здравља. У овој години смо добили одобрење да у стални радни однос примимо три лекара и две особе средњег медицинског кадра. Враћањем лекара са специјализације очекујемо одобрење министарства за пријем доктора медицине у стални радни однос до кадровског плана, онда ћемо у сваком случају моћи да повећамо број радних дана у недељи у сеоским амбулантама које већ постоје, као и да отворимо неке нове амбуланте – рекла је Светлана Михић Јовановић.
Додаје да су значајна средства уложена у сређивање простора и опремање медицинском опремом свих истурених амбуланти.
-У Вранову је амбуланта премештена у нов, сређен простор, реновирана је амбуланта у Михајловцу, заштићене су површине које су прокишњавале у Нушићевој амбуланти и у централној зубној амбуланти, окречена је и санирана комплетна амбуланта у Нушићевој, где је премештен ПИО фонд, а тренутно се мењају подови у амбуланти на Царини. Све су амбуланте опремљене рачунарима, тако да несметано пратимо све новине уведене у здравству – рекла је она.
Ових дана је стигао ултразвук за општу медицину, купљен средствима града, а очекује се респиратор за службу хитне медицинске помоћи од Савета за безбедност. Сопствене приходе, каже покушавају да поправе едукацијама за прву помоћ за које је Дом здравља добио лиценцу, а организовано је издавање уверења у краћем року него што је то раније било. Уз то, цене ове услуге најниже су у граду и окружењу.
-Сопствена средства која добијамо на овај начин управо користимо за набавку медицинске опреме, сређивање возног парка, опремање амбуланти, зато на овај начин позивам наше суграђане да управо ове врсте прегледа раде у Дому здравља, јер прикупљање средстава на овај начин се употребљава за развој и бољу приступачност свим нашим корисницима – рекла је директорка ове установе.
Додаје да су отворени за добронамерне критике или помоћ у решавању проблема. Директорка напомиње да су њена, као и врата свих начелника и главних сестара у Дому здравља увек отворена за све пацијенте који мисле да имају неки проблем или не могу да га реше.

Ј.В.