НАЈНОВИЈЕ АЛМОДОВАРОВО ОСТВАРЕЊЕ НА „ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТУ“

Овогодишњи „Дунав филм фест“, који ће бити одржан од 20. до 25. августа, љубитељима седме уметности у Смедереву доноси остварења која ће бити приказана први пут у Србији и регији, ако се изузму фестивали на којима су имали премијерне пројекције, рекао је на конференцији за медије Југослав Пантелић, гост селектор фестивала. Истакао је је да је већ прво, прошлогодишње издање овог филмског фестивала у нашем граду, упутило на то да „Дунав филм фест“ има будућност, своју публику и могућност да се „муњевитом брзином пласира у ред фестивала који ће бити од значаја не само за културни живот Смедерева, већ и за туристички потенцијал који постоји“.
У конкуренцији за главну награду „Дунавска лађа“ је осам нових остварења насталих у продукцијама земаља Подунавског слива.
-Пред нама је програм који на најбољи начин осликава продукциону 2019-ту годину када говоримо о кинематографијама земаља Подунавског слива. Фестивал отвара филм румунског редитеља Корнелија Порумбоија „Звиждачи“, који је приказан у главном програму Канског филмског фестивала, где се такмичио за награду Златна палма. Засигурно овај редитељ спада у ред оних аутора кога воли српска публика, његови скоро сви филмови су приказани на нашим фестивалима, ово ће бити премијерна пројекција у Србији и овом делу Европе – рекао је Пантелић.
Из такмичарског дела програма осврнуо се на „Златну рукавицу“ немачког филмског аутора Фатиха Акина, који је са три филма присутан на овом фестивалу. Осим овог који је у конкуренцији за награде, биће приказана и његова остварења „У јулу“ и „Ниоткуда“.
-„Златна рукавица“ је филм који није за свачије очи и не препоручује се млађима од 18 година због експлицитних сцена, али мислим да оне нису довољан разлог да публика буде ускраћена за ово право ремек-дело – додао је Пантелић.
Захваливши се локалној самоуправи и Министарству културе које је ове године подржало „Дунав филм фест“ Игор Станковић, идејни творац фестивала, навео је да ће уз одређене новитете, бити задржана традиција пројекција на четири локације у граду – Мали град смедеревске тврђаве, Карађорђев дуд, пристан на Дунаву и Центар за културу.
-Пристан на Дунаву је једна од локација коју буквално ниједан фестивал, а Србија је последња земља у десет земаља Дунавског слива која добија фестивал, нема. Србија је јединствена по томе да се пројекције одржавају на самој реци Дунав. Уз остале локације Смедерево ће у тим данима бити прави фестивалски град – рекао је Станковић.
Као поклон публици, ван конкуренције, дан пред званичан почетак фестивала, 19. августа, у Малом граду ће бити приказан филм „Вудсток“, као својеврсни „омаж том легендарном концерту одржаном пре тачно 50 година, а чије позитивне културолошке последице и данас осећамо“ навели су организатори.
У оквиру пратећих програма, истакли су организатори, биће приказано „најбоље од Европе, рекапитулација свега оног што су редитељи са нашег континента снимили“. Не треба заборавити, подсетили су, и на програм ВИП Кинотеке, у оквиру којег ће бити приказано пет дигитално рестаурираних домаћих филмских остварења.
Смедеревцима, али и гостима, љубитељима седме уметности, пажњу ће привући, како је истакнуто, „сигурно најтраженији филм у овом тренутку на планети Земљи“. Реч је о остварењу „Бол и слава“ Педра Алмодовара, кога је гост селектор Југослав Пантелић најавио као „сасвим извесно најзначајније остварење овог великог аутора годинама уназад“. Главни глумац који тумачи лик славног редитеља у овом аутобиографском филму Антонио Бандерас награђен је у Кану за најбољег глумца тог фестивала.
Све пројекције, изузев оних у оквиру такмичарског дела програма, биће бесплатне. О наградама ће одлучивати глумачки жири у саставу Нивес Иванковић, Раша Буквић и Јанко Поповић Воларић, а ове године биће присутан и такозвани „млади жири“ који ће паралелно оцењивати најбоље.

Ј.В.

 

Comments are closed.