БАХАТА ДИРЕКТОРКА ЕКОНОМСКЕ ПРЕКО ПЛАТЕ НАПЛАТИЛА И „РАДНИ“ ГОДИШЊИ ОДМОР

Директорка Економско-трговинске школе у Смедереву Виолета Ђорђевић је, без упознавања Наставничког већа, као највишег стручног органа школе, са детаљима и начином извођења, организовала обављање професионалне праксе за ученике појединих образовних профила, и то у иностранству.
Према информацијама до којих су дошле „Смедеревске“ , ученици који се школују у образовним профилима из подручја рада трговина, угоститељство и туризам, руководство школе је прошле године водило на стручну праксу у Опатију, а ове су, целог јула, били у Крањској Гори.
-Наставничко веће ни претходне, али ни ове школске године није обавештено о детаљима извођења професионалне праксе, односно, није било информација о времену, начину, месту и носиоцима остварења те праксе, а то није било могуће проверити ни у Годишњем плану рада школе, јер он није обелодањен. Осим тога, остало је непознато како су изабрани носиоци остваривања професионалне праксе ученика, односно, којим критеријумима се руководство школе водило – каже наш саговорник упућен у проблематику.
Додаје и да је спорно што су они који су изабрани да са ученицима иду у иностранство, поред редовне плате, добијали и додатну новчану надокнаду за то, те да су били у могућности да са њима тамо бораве и чланови њихових породица.
-Ове школске године , осим изабраних носилаца праксе, у Крањску Гору су отишли и директорка и њен помоћник, са својим породицама, а сазнали смо да су обилазили и околне дестинације у Словенији, Аустрији и Италији, па се доводи у питање адекватан надзор и безбедност ученика који су у страној земљи на пракси – тврди наш саговорник.
Каже и да је спорно то што су ученици који су били на стручној пракси и ове и прошле године за то добијали надокнаде, што је својеврсна дискриминација оних ученика који су ту праску обављали у школском ресторану и угоститељским објектима у Смедереву, који никакву накнаду нису добили.

Спорне су, додаје, и неке друге њене одлуке, којима ће се, наводи, позабавити надлежни органи, јер им је, у претходном периоду, на то указано.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.