ВУЧИЋ У ЖЕЛЕЗАРИ: НОВА ИНВЕСТИЦИЈА ЗНАЧИ СИГУРНОСТ

У смедеревској железари, која послује у оквиру кинеске ХБИС Групе, положен је камен темељац за изградњу нове линије Агломерације, еколошког погона, који подразумева свеобухватну уштеду енергије и заштиту животне средине. Почетак реализације инвестиције, укупне вредности 120 милиона долара, симболично су, полагањем временске капсуле, означили председник Србије Александар Вучић, амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо и председник ХБИС Групе Ванг Ланију.
-Свеобухватни пројекат очувања енергије и заштите животне средине компаније ХБИС Србија је кључни пројекат за промоцију штедње енергије, смањење емисија, зелене производње и интелигентног развоја ХБИС Србија. Када се пројекат заврши, већина старих зграда и опреме иза нас, ће бити поптуно растављена. Оно што ће вам се показати биће зелена, интелигентна, водећа модерна фабрика за уштеду енергије у Европи, а очување енергије и заштита животне средине ће достићи напредни светски ниво. Овај пројекат ће такође постати важна прекретница за ХБИС Србија, за изградњу високо конкурентне компаније за производњу челика у Европи – рекао је, између осталог, Ванг Ланију, председник ХБИС Групе.
Додао је да ће се у постизању тог циља ХБИС Група придржавати високог стандрда, да ће у потпуности пренети знања из 21 компаније које су у њеном власништву, проактивно увести нове технологије и процесе у зеленој и интелигентној производњи из Кине и света и примењивати уштеду енергије и интелигентне оперативне иновације на систем сировина, потисних пећи и конверторских система.
Осврнувши се на присне односе српских и кинеских колега који раде у смедеревском погону, амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо подвукла је да је железара кућа коју су заједно градиле кинеска и српска страна.
-У протекле три године, уз заједнички напор сваког од чланова ове породице, железара је постало једно од најуспешнијих предузећа у Србији. Пред озбиљним изазовима железара је ипак постала највеће извозно предузеће Србије. Сваки члан ове продице има један сан – да изгради железару у водећу, модерну, зелену и паметну европску фабрику. Данас заједно присуствујемо церемонији полагања камена темељца система Агломерације, што представља први важан корак ка том дивном сну. Уз подршку ХБИС Групе, Хбис Србија ће уложити 120 милиона долара, уводити и применити најнапреднији, нови процес и технологије уштеде енергије зелене производње и заштите животне средине. За годину дана након завршетка обнове, железара ће достићи европски, врхунски ниво у том сегменту, биће конкуретнија, а донеће граду Смедереву и околним подручјима још свежији ваздух и још бистрије небо – истакла је амбасадорка.
Председник Србије Александар Вучић још једном је подвукао да је улагање од 120 милиона долара резултат изузетних пријатељских односа две земље.
-Више од 5000 људи и данас ради у железари. Само у последњих годину дана 269 младих људи је запослено, 501 човек је са уговора на одређено пребачен на уговоре на неодређено време, засновао радни однос, и то говори, као и ова данашња инвестиција, о посвећености ХБИС-а, Хбеј провинције, Народне Републике Кине и о одлучности председника Си Ђи Пинга, да ова наша железара успе.
Подсетио је још једном да услови за пословање железаре нису нимало лаки.
-Знате колико препрека нам стиже од система квота из Европске уније, до многих других ствари са којима се суочавамо. Ништа од тога ми не,бисмо могли да издржимо да немамо посвећеност кинеског руководства наших кинеских пријатеља и да није било одлучности смедеревских радника да се боре за свој посао, да такав утисак оставе, не само на мене, мој посао је био да се борим, Смедерево је моја љубав и мој посао, али то није посао и то није морала да буде љубав председника Сија. Постала је и веома сам срећан због тога – навео је Вучић.
Такође је истакао да се и многи други произвођачи челика сусрећу са проблемима у пословању, да неки од њих продају своје челичане у Европи, а да „једино ми осећамо сигурност“. Осврнувши се на своју посету Кини, председник Вучић истакао је да смедеревска железара има велики значај и за кинеску страну.
-Могао сам да видим и колико се Кинези поносе сарадњом са Србијом и тиме шта су, у оквиру иницијативе „Један појас један пут“, велике и фантастичне иницијативе председника Сија, успели да ураде овде у Смедереву. И данас, са ових 120 милиона долара, значи да ће наставити да улажу, значи да ће, и ово што изгледа као старина, ускоро да нестане и да ћемо да имамо најмодерније фабрике, које могу да иду у корак са технолошки најсавршенијим фабрикама Европе и света.
Навео је да брига о железари није усмерена само на раднике који у њој раде, кооперантска предузећа, већ да је „то питање целе Србије“. Железара је, каже, у међувремену, „од фабрике која нам је доносила само губитке и проблеме, постала она којом се поносимо, највећи извозник у Републици Србији“.
-И може да буде, и сигуран сам, када се политички услови у Европи и свету поправе, да ће бити још већа и још снажнија. Али када смо ушли у све те проблеме, у све те муке, нису дошли Кинези да кажу тешко нам је, ми напуштамо… А можда им је то лакше, а можда им је једноставније да кажу одосмо, нећемо да губимо ни енергију ни новац, нити било шта друго. Не, него су дошли код мене у кабинет и рекли: Александре, заједно ћемо да се боримо, заједно ћемо да извучемо све ово, борићемо се у Бриселу заједнички, имате наше тимове, подршку за све то што треба да радимо пред Еурофером и пред свим тим другим органима и заједнички ћемо да гурамо железару напред. И то гарантује и будућност Смедерева, али добрим делом и будућност Србије – навео је Вучић.
Председник је истакао и да је инвестиција од 120 милиона евра, за коју је постављен камен темељац, посебно важна за грађане Смедерева који живе у околини железаре.
-И ово је за нас такође важно, не само због самог Смедерева, већ и због Радинца, Липа, Вранова, Раље, свих села у околини, због наших људи који овде живе, због тога што и у Смедереву хоћемо да имамо још више деце, хоћемо да и овде удишу чист ваздух, да знају да имају сигурну будућност, и хоћемо да се и наши кинески партнери и пријатељи овде осећају као код своје куће. Они у Смедереву имају још много тога да граде и да раде. А ми морамо да будемо ти који ћемо да им помогнемо и да покажемо да онолико колико су они имали вере у нас да ми имамо још много више вере у њих и да заједнички можемо да урадимо све. За нас је само небо граница ако будемо радили заједно – рекао је Вучић.
Председник је још једном јавно упутио позив председнику Народне Републике Кине Си Ђи Пингу да посети Србију и Смедерево, како бисмо му исказали поштовање и како би видео захвалност нашег народа због свега што је он, кинески народ и кинеска држава урадила за нашу земљу.
-За нас је такође веома важно да овим показујемо да смо у стању себе да мењамо, да смо устању да мењамо стара постројења за нова, да смо у стању да учествујемо у технолошки најиновативнијим процесима, да мо у стању да идемо у корак са светом и то да радимо заједно са онима који су у свету данас најуспешнији – са онима који имају највиши раст, са онима који су најбржи и најснажнији у вештачкој интелигенцији у роботичкој индустрији. Када сам био у немачкој највећој фабрици аутомобила, видео сам све оне роботе који раде, за та два дана Кина је купила те роботе. Све што погледате, све је Кина узела. Наше је да се прикачимо за тај воз успеха, да учимо што је могуће више, да напредујемо што је могуће брже и да сами у будућности, и уз њихову подршку и помоћ, можемо то да урадимо – истакао је Вучић.
Најавио је да ће са кинеским пријатељима у наредном периоду разговарати о могућностима нових заједничких улагања у Србији.
-Ја ћу њих да молим у наредном периоду, да покушамо да неке фабрике робота заједно са Кинезима правимо овде у нашој земљи, то ће бити почетак једне потпуно нове и другачије будућности за нашу земљу.
Обратио се и присутним радницима, којима се још једном захвалио што на достојан начин репрезентују нашу земљу.
-Сасвим сам сигуран да сам ја овде у Смедереву вама и досадио, Бог зна који пут је мени ово да долазим у железару, али тиме показујем, не само своју љубав и посвећеност, већ тиме желим вама да покажем колико је ваша железара важна, колико је ваш посао важан, за целу нашу земљу. Зато вас молим, драги радници да останете посвећени, да останете добри и вредни, баш онако како и кинески послодавци о вама говоре, јер ви на најбољи начин представљате нашу земљу. Зато вас молим да се и убудуће борите за вој посао, за најбољи резултат, да ваши послодавци, наши послодавци имају што је могуће већи профит, тиме ће Србија гурати брже напред, тиме ће грађани Србије живети боље – истакао је он.
Председник Александар Вучић је изразио наду да ће приликом неке наредне посете смедеревској железари бити у друштву кинеског председника, уз напомену да ће Србија наставити да подржава Народну републику Кину, и очекивања да ће бити још улагања у српску челичану.

Ј.В.