КАНСКИ ФАВОРИТ ОТВАРА „ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ“

Филм „Звиждачи“, чувеног румунског редитеља Корнелија Порумбојуа – једног од најзначајнијих филмских стваралаца, не само румунског, већ и европског филма данас, отвориће 20. августа овогодишњи „Дунав Филм Фест“, саопштавају организатори.

-Припадник румунског новог таласа, чији филмови последњих година побеђују на многим међународним фестивалима попут Кана, Берлина и других, и који је румунску кинематографију подигао на пиједестал најзначајније европске кинематографије, филмом „Звиждачи“ помера границе у свом досадашњем стваралаштву. Овај кански фаворит, снимљен у копродукцији Румуније, Француске и Немачке, у основи је крими прича која се развија на другачији начин од очекиваног за овог аутора. Новим редитељским приступом удаљава се од реалистичне филмске нарације и жанровски се приближава црном таласу. Интересантна локација, вулканско острво Гомера, у сред Атлантског океана, на коме људи комуницирају звиждањем, инспирисали су овог филмског ствараоца да љубитељима седме уметности приреди нешто ново – наводи се у најавном саопштењу.

Главну улогу у овом филму остварио је Влад Иванов, који игра румунског полицајца који бежи на острво Гомера, где упознаје заводљиву и превртљиву Гилду, коју игра Катринел Марон, од које учи језик звиждача. Корнелије Порумбоју публици је познат по црној комедији “12:08 Источно од Букурешта” за коју је проглашен најбољим дебитантом у Кану 2006. године, као и остварењима “Полицијски, придев”, “Известан поглед“, као и филмом “Благо”.

Раније су организатори најавили да ће у главном такмичарском програму овогодишњег „Дунав филм феста“ бити приказан и филм „Отац“, који су у бугарско-грчкој копродукцији режирали Кристина Грозева и Петар Валчанов, добитник Кристалног глобуса 54. међународног филмског фестивала у Карловим Варима. Такође, и филм „Нека буде светлост“, словачко-чешка копродукција, редитеља Марка Шкопа, који је Милану Ондрику донео награду за најбољег глумца, стиже пред српску публику већ у августу у Смедереву, најављују организатори.

Друго издање „Дунав Филм феста“ биће одржано од 20. до 25. августа у Смедереву, а публика ће фестивалске програме, осим у Тврђави, моћи да прати и на централног градском тргу, шлепу на Дунаву и у Центру за културу.

Подсећамо, прошлогодишњи победник „Дунав филм феста“ био је румунски филм „Лимунада“ редитељке Ионе Урикару.

Ј.В.

 

Comments are closed.