„ТВРЂАВА МУЗИКЕ“ У МАЛОМ ГРАДУ

У Малом граду смедеревске тврђаве ће 24. и 25. јула бити организован музички фестивал „Тврђава музике“, који би публици требало да донесе звуке „wоrld“ музике, коју карактерише полижанросвка музичка сфера у којој се остварује фузија музичких праваца као што су рок, поп, џез са традиционалном музиком, наводе организатори. У складу са тим је, како се из програма може приметити, и репертоар, који ће донети концерте различитих аутора и група.

-Мотивисано уверењем да Смедерево може постати упориште озбиљног и препознатљивог музичког догађаја са фестивалским карактером и са садржајем који је богат уметничким квалитетима, у Малом граду Смедеревске тврђаве ће се одржати прво, дводневно издање музичког фестивала „Тврђава музике“. За бројне ауторе током протеклих деценија, „wорлд мусиц“ или светска музика је нешто што одговара истраживачком приступу музици, динамични полигон иновације, креације, музичке интелигенције и имагинације, изазов нових могућности – наводе организатори у најави овог догађаја.

Дводневни програм, истичу, требало би да представља прве кораке у изградњи једног фестивала, обухватиће наступе четири музичке групе.

Прве вечери, са почетком у 20. 30 публика ће имати прилику да прати концерт састава „Звуци Балкана“ кога чине композитор и пијаниста Вељко Ненадић, Неда Николић, фрулашица и перкусиониста Денис Махмутовић. Вељко Ненадић је добитник значајних награда за композицију у Европи и свету. Четвороструки је победник и једном другопласирани на такмичењGolden Кey Piano Composition Competition   у САД, освојио је прво место у Шпанији 2013. на такмичењу Fidelio Musica, као и на Фестивалу словенске музике 2015. у Москви. Три пута је освојио прву награду на републичком такмичењу младих композитора Федемус у Београду. Освојио је и златну медаљу на интернационалном такмичењу композитора – извођача Отис Реадинг у Словенији. У издању World music асоцијације Србије објављен је албум „Игра за фрулу и клавир“ на коме сарађују Вељко Ненадић и Неда Николић, а његова композиција „Источни ветар“ укључена је у компилацију World music дела значајних аутора из Србије која је представљена на највећем фестивалу world музике у Будимпешти, Wоmex. Вељко и Неда као дуо освојили су Гран при на Фестивалу словенске музике у Београду, као и Гран при на финалном такмичењу у Москви. На такмичењу хорских композиција Енио Мориконе 2019, Ненадић је освојио прво место. Председник жирија је био Енио Мориконе. Неда Николић је победник бројних етно музичких такмичења.

Исте вечери, 24. јула са почетком у 21.30 концерт ће одржати група Naked. Naked је бенд из Београда чија музика почива на јединственој мешавини глобалног урбаног грува зачињеном балканском традицијом и фри џезом. Ради се о жестоком миксу традиционалног музичког наслеђа Балкана са елементима свинга и фри џеза који за бенд представља “soundtrack бескрајној потрази за правим музичким идентитетом”. Бенд је до сада издао албумe: Noyz, Get Naked, Nakedonia i Yes. Нову, квартет поставу састава Naked која ће се појавити пред публиком у Смедереву чине Бранислав Радојковић (бас), Горан Милошевић (бубњеви, удараљке), Ђорђе Мијушковић (виолина), Иван Теофиловић (саксофон).

Следећег дана, 25. јула, са почетком у 20.30 наступаће TiM group, група музичара богатог искуства које је окупило музичко стваралаштво у џез-рок стилу. Састав чине Миодраг Надашкић (клавијатуре), Тонко Живановић (гитара), Иван Теофиловић (саксофон), Милан Јовановић (бас) и Предраг Чоловић (бубњеви). На предстојећем концерту у тврђави за бубњевима ће бити Дамир Аџић. Бенд је наступао на Valjevo jazz festu i Nisville jazz festivalu.

Завршни концерт, концерт Јована Маљоковића и Балкан салса бенда почеће у 21.30. Јован Маљоковић је реномирани београдски џез саксофониста, композитор и аранжер. Један је од најплоднијих џез аутора у Србији. До сада је објавио десет ауторских албума. Музика коју свира је препознатљива, представља фини спој џеза и традиционалне музике. Маљоковић је од свог првог албума користио балканску музику у својим џез композицијама. У етно музици види нарочит вид комуникације међу разноликим културама и могућност за људе широм света да се боље разумеју. Јован Маљоковић и његов Балкан Салса Банд представљали су Србију на бројним европским џез фестивалима. Издвајају се наступи на Ротвел џез фестивалу (Немачка), Фестивалима култура у Бечу и Луксембургу, Фестивалу Ђанго Рајнхарт крај Париза и, на престижном Монтре џез фестивалу (Швајцарска). Музички састав чине Јован Маљоковић, тенор & алт саксофон, Немања Бановић, труба, Иван Илић, тромбон & клавијатуре, Срђан Танасковић Стенли, клавијатуре, Горан Потић, гитара, Славиша Павловић, бас гитара Миодраг Ђино Маљоковић, бубњеви Јелена Теунис, вокал Анђелка Симић, вокал.
Улаз за све програме фестивала је слободан, а покровитељ је град Смедерево. Уколико временске прилике буду неповољне, програм ће се одржати у Центру за културу Смедерево, наводе организатори.

СДН

 

Comments are closed.