ЗАНАТИ НАЈТРАЖЕНИЈИ, ЗА ЧЕТВОРОГОДИШЊА ЗАНИМАЊА СВЕ МАЊЕ ИНТЕРЕСОВАЊА

После другог круга првог уписног рока за средње школе, у Смедереву више нема места за  трогодишња занимања, док су места на смеровима четвртог степена упражњена, али за њих нема ученика са довољним бројем бодова, подаци су Окружне уписне комисије. После првог уписног круга, према расположивим подацима, у нашим средњим школама је остало укупно 115 места за четворогодишња занимања и 12 за трогодишњи смер модног кројача у Деспот Ђурађ школи, а било је 35-оро неуписаних ученика. Само двоје од тог броја имало је више од 50 бодова, што је праг за упис четворогодишњег занимања. Због тога су ови ђаци морали да потраже слободна места у околним градовима.

-Након другог уписног круга нераспоређена су остала два ученика. Један од њих имао је нереалну листу жеља, с обзиром на то да је имао мање од 50 бодова, али је  изразио интересовање за четврти степен који не може да упише, док други ученик није имао довољан број бодова чак ни за занимања трећег степена. Има још 26 ученика који ће завршни испит полагати у августу, и када буде завршен други уписни рок и почне школска година, знаће се коначно да ли је и у којој школи остало слободних места, као и да ли је могуће пронаћи решење у смислу проширивања броја места за одређена занимања – објашњава Душанка Стојковић, председница Окружне уписне комисије.

Већ другу годину за редом приметна је тенденција већег интересовања за занимања трећег степена у нашим средњим школама.

-Техничка школа је врло атрактивна, на трећи степен су отишли и ђаци који су имали и више од 50 поена. Најатрактивније су били возачи, где последњи уписани ученик има 58 бодова. Ученици су могли да упишу  четврти степен, али нису. Очигледно је да се ученици одлучују за нека практичнија занимања, да се процењује са којим смером се после завршене средње школе најбрже долази до посла – наводе у Окружној уписној комисији.

Број непопуњених места за занимања четвртог степена наших средњих школа велики је и због чињенице да је ове године око 70-ак ученика одлучило да упише приватну средњу медицинску школу, а да је један број добрих ученика одлучио да у Београду настави школовање.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.