ТЕАТАР У ТВРЂАВИ ОД 10. ДО 14. ЈУЛА

Овогодишњи „Театар у тврђави“, који ће бити одржан од 10. до 14. јула, биће ревијалног карактера, а репертоар ће чинити пет позоришних остварења из Србије, наведено је у саопштењу прослеђеном медијима.

Фестивал ће отворити Еурипидова античка трагедија ,,Жене из Троје’’, рађена у копродукцији Народног позоришта из Приштине и Народног позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић, редитеља Небојше Брадића. Прича оживљава догађаје из тројанског рата и чувеног дрвеног коња убаченог у зидине Троје. Ово је прича о женама Тројанкама која се одиграва у овом времену, а скренуће пажњу на ванвременску тему бесциљно вођеног рата.

Потом следи представа Лесковачког народног позоришта ,,Отац’’, редитеља Милоша Јагодића. Представа прати вечни сукоб две стране, оца и мајке, једног незадовољства наспрам другог, мајке против оца. Ово је мешавина модерног и старинског позоришта, а све по истоименом тексту Аугуста Стриндберга.

На овогодишњој манифестацији Театар у тврђави, биће изведена и комедија ,,Лутка’’ редитеља Бојана Димитријевића и Невене Вукес, рађена по тексту Мира Гаврана. Након седмогодишње везе, главни лик одлучује да ступи у везу са андроид најсавршенијом лутком направљеном у лабораторији. Колико ће га коштати ова одлука и где ће завршити, видећемо у овој комедији.

Четвртог дана фестивала на програму је представа Мирослава Крлеже „У агонији“, у режији Ане Ђорђевић. Прича прати живот мушкарца и жене и њихов интензивни сукоб који заправо представља парадигму целе епохе зване савремено доба. Представа је приказ криза и дилема савременог људског бића, које живи у технолошки и индустријски другачијем свету од оног пре 100 година. У представи глуме Марија Вицковић, Бранко Цвејић и Радован Вујовић.

У репертоар је уврштена и „Прича о Светом Сави“ писца Братислава Петковића, у извођењу Малог позоришта Душко Радовић, која је, како је наведено у саопштењу, представа за децу и одрасле и за њу ће, како је најављено, улаз бити бесплатан.

Осим „Приче о Светом Сави“, која ће бити изведена у оквиру, како је саопштено, „породичног дана“ са почетком у 20 часова, све остале представе почињу у 21 час.

Ј.В.

 

Comments are closed.