„СМЕДЕРЕВСКЕ“ ПОДНОСЕ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ ЈАСНЕ АВРАМОВИЋ

Издавач „Смедеревских новина“ поднеће надлежном тужилаштву кривичну пријаву због злоупотребе службеног положаја против градоначелнице Јасне Аврамовић, пошто је одлучила да, по свом личном нахођењу, сама селектује медије којима ће пребацити средства за пројектно финансирање.
Како сазнајемо, упркос Решењу Градског већа од 19. јуна, Аврамовићева одбија да потпише уговоре са неколико медија, којима је, према поменутом Решењу, одобрен новац за суфинансирање пројеката од јавног интереса. Тако су уговори потписани са 11 од укупно 17 медијских кућа којима су одобрени пројекти, док за преосталих шест, Аврамовићева одбија то да уради.
-Некима од њих су, како сазнајемо, већ и пребачена одобрена средства, а са некима још нису потписани ни уговори. Небројено пута до сада градоначелница Јасна Аврамовић показала је свој дискриминаторски однос према медијима, и према појединим колегама, али осим критика и упозорења новинарских удружења, за такво очигледно кршење Закона о јавном информисању, није сносила никакве последице. Ово је само још један у низу потеза који, осим недостатка политичке и културе јавне комуникације, показује недостатак капацитета за обављање функције на којој се годинама налази. Принуђени смо да поштовање закона захтевамо и правним средствима која су нам на располагању – каже Јелена Васиљевић, уредник портала.
Према важећем закону „службено лице које искоришћавањем свог службеног положаја или овлашћења, прекорачењем границе свог службеног овлашћења или невршењем своје службене дужности прибави себи или другом физичком или правном лицу какву корист, другом нанесе какву штету или теже повреди права другог, казниће се затвором од шест месеци до пет година“. У овом случају јасно је, наводе у овом медију, да градоначелница Аврамовић, одбијањем потписивања уговора упркос одлуци Градског већа, управо чини ово кривично дело.
Подсећамо, чланом 4. Закона о јавном информисању предвиђено је да је „забрањена непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству. Не сме се угрожавати слободан проток информација путем медија, као ни уређивачка аутономија медија, а нарочито вршењем притиска, претњом, односно уценом уредника, новинара или извора информација“. Такође, у истом члану је наведено да се „слобода јавног информисања не сме повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења“. У истом овом Закону, у члану 8. наводи се да је „изабран, постављен, односно именован носилац јавне и политичке функције дужан да трпи изношење критичких мишљења, која се односе на резултате његовог рада, односно политику коју спроводи, а у вези је са обављањем његове функције без обзира на то да ли се осећа лично повређеним изношењем тих мишљења“.

Ј. Шешлак