ЧИШЋЕЊЕ ПРИОБАЉА ДУНАВА – САКУПЉЕНО 2,5 ТОНА ОТПАДА

У великој акцији чишћења приобаља Дунава у седам градова прикупљено је више од 2,5 тоне амбалажног отпада и очишћено око 2 километра обале. Акција је окупила 350 волонтера у Апатину, Сомбору, Новом Саду, Београду, Смедереву, Голупцу и Кладову који су својим ангажовањем, поводом међународног дана Дунава, допринели очувању животне средине и смањењу амбалажног отпада. Чишћење приобаља организовао је COCA-COLA систем у Србији у партнерству са организацијом „Let`s do it“ Србија, а придржили су им се бројни грађани и запослени компаније, саопштено је из „Coca-cola HBC“  Србија.

Акцију је обележило и проглашење победника конкурса за најуспешнију школу у прикупљању амбалажног отпада, који су почетком јуна расписали „Coca-cola“ систем и национална асоцијација родитеља и наставника Србије. Награду од 10.000 евра за реновирање школског дворишта, добили су ученици гимназије „Никола Тесла“ из Апатина. Само захваљујући овом конкурсу, на којем су учествовале средње школе из седам подунавских градова, прикупљено је више од 2 тоне амбалаже.

-Већ готово 15 година као један од иницијатора обележавања Међународног дана Дунава, спроводимо бројне иницијативе усмерене ка заштити дунавског слива у нашој земљи. Грађанима смо у протеклом периоду поклонили Дунавске еко паркове у четири града: Апатин, Нови Сад, Смедерево и Сомбор, а обележавањем овог значајног датума, желимо да инспиришемо локално становништво да заједно посветимо више пажње очувању еко система. Бројни волонтери и импресивни резултати које смо постигли су доказ да се еколошка свест буди, али и да је посвећеност  „Coca-cola“  система очувању река и проблему амбалажног отпада препозната и подржана – изјавио је Светослав Атанасов генерални директор компаније „Coca-cola HBC“  Србија.

Ову акцију чишћење приобаља најлепше реке у Србији подржало је и Министарство заштите животе средине.

-„Coca-cola“ систем је компанија која се труди да буде веома одговорна према окружењу у коме ради и данас смо због тога овде, да симболично покажемо како највећи светски бизнис иде руку под руку са заштитом животне средине – рекао је министар Горан триван, који је и сам учествовао у акцији.

„Coca-cola“ систем у Србији традиционално организује Међународни дан Дунава у сарадњи са Републичком дирекцијом за воде и бројним партнерима још од 2004. године. У реализацији бројних пројеката на очувању „европског Амазона“, компанија је успешно сарађивала са бројним партнерима, градовима и општинама. Међу најуспешнијима, издваја сепартнерство са Светском организацијом за природу, са којом компанија у специјалном резервату природе Горње Подунавље ради на обнови влажних и плавних подручја дуж Дунава.

СДН

 

Comments are closed.