ЈАСНИН ИНВЕСТИТОР РАДИО БИ СА ТОКСИЧНИМ МАТЕРИЈАМА У ЦЕНТРУ ГРАДА!?

Градоначелница Јасна Аврамовић имала је намеру да простор у згради „Монопола“ изда инвеститору који би, како сазнају „Смедеревске новине“, у процесу производње користио метанол и ксилен, који спадају у опасне материје. Према сазнањима до којих смо дошли, објекат се адаптира за потребе „познатог“ инвеститора који је изразио намеру да ту смести погон за гуменизирање рукавица, чија технологија је ослоњена на ова два опасна једињења.
-Првобитно, заинтересовани инвеститор је у разговору са градоначелницом изразио намеру да у овом простору, а то је готово цео приземни део „Монопола“ отвори погон за шивење. На основу тих речи она је покренула низ поступака за санацију тог објекта. Пола године касније, најавили су да на том месту желе да покрену погон за гуменизирање рукавица. За то се користи технологија која подразумева употребу две материје, метанола и ксилена, а обе су опасне по здравље људи и животну средину – наводи наш саговорник добро упућен у ову причу.
Иако је распрострањен у савременој индустријској производњи, метанол спада у опасне алкохоле, јер је запаљив и отрован, а када је реч о ксилену, према расположивим информацијама, реч је о једињењу коју највећу примену има управо у гумарству, делује на крвни систем и изазива леукемију. Наравно, под највећим ризиком су људи који би, радећи у погону, били директно изложени њиховом дејству, али последице не би биле безазлене ни за остале грађане и животну средину.
-По том новом сазнању цела прича око издавања простора је заустављена, с обзиром на то да оваква производња није могућа у овом делу града, испарења која настају током процеса производње су опасна и ни у ком смислу не би било могуће дозволити да се тако нешто ради у „Монополу“ – објашњава наш саговорник.
Подсетимо, наш портал је раније објавио да је градоначелница Аврамовић на једној од претходних седница Градског већа одбила да овом органу достави извештај о радовима на згради „Монопола“ и уговор са корејским инвеститором наводно заинтересованим за закуп овог простора. У санацију објекта, према доступним подацима, за сада је уложено више од 20 милиона динара.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.