Е ПОДУНАВЉЕ: СЛУЧАЈ „ПАЛАНКА ПРОМЕТ“: Црвљива јаја и лажне декларације дисквалификују конзорцијум за Београд?

еПодунавље Јуни 23, 2019

СЛУЧАЈ „ПАЛАНКА ПРОМЕТ“: Црвљива јаја и лажне декларације дисквалификују конзорцијум за Београд?

Случај фирме „Паланка Промет“, којој је Управа за ветерину одузела ветеринарски контролни број, објекат у Смедеревској Паланци обрисала из регистра одобрених објеката, а против одговорног лица Звонка Стојковића поднела пријаву, јер не испуњава прописане ветеринарско-санитарне услове, односно опште и посебне услове за хигијену хране животињског порекла за делатност производње/складиштења/промета хране животињског порекла, скренуо је пажњу јавности на конзорцијум за снабдевање предшколских и других установа у Београду.

Фирма „Паланка Промет“ и још пет фирми потписали су 13. новембра 2018. године Споразум о заједничком наступању, односно подношењу заједничке понуде у отвореном поступку јавне набавке број ЈН 12/18 – намирнице наручиоца Град Београд – Градска управа града Београда. Уговорне стране су се сагласиле да носилац посла буде „Паланка Промет“ доо, које ће поднети понуду и које ће заступати заједничку понуду пред наручиоцем, те да у име свих учесника потпише модел уговора и све обрасце сем изјава датих под кривичном и материјалном одговорношћу.

Подсећамо, „Паланка Промет“ је Предшколској установи „Милица Ножица“ у Ваљеву, у дужем временском интервалу, достављало црвљива јаја, лепљиво јунеће, свињско и пилеће месо непријатног мириса, некарактеристичне боје, неодговарајуће температуре, незадовољавајућег квалитета, месо које је препуно везивног ткива са доста масноће. Те намирнице достављане су у неадекватној амбалажи, са непотпуном документацијом и лажним декларацијама, за које су произвођачи потврдили Ветеринарској инспекцији Колубарског округа да нису њихове.

С обзиром да се у конкретним случајевима не зна порекло меса које је Стојковић достављао кухињи ваљевског вртића, у којој се дневно припрема 6.500 оброка, надлежни органи су дужни да јавност упознају са информацијама одакле Стојковићу намирнице за које је, уз претње запосленима у вртићу, инсистирао да се нађу у дечјим тањирима.

Напомињемо да ваљевски вртић није изолован случај, те очекујемо да се преиспитају све набавке „Паланка Промет“, не само из угла исправности намирница, него и кроз финансијске ефекте ове бескрупулозне афере, због чињенице да Стојковић, доказано лошом робом без порекла, снабдева велики број предшколских, здравствених и других установа у Србији, те да о овој афери обавесте све локалне самоуправе и установе попут Клиничког центра, у којима се „Паланка Промет“ појављује на јавним набавкама, вредним стотине милиона динара.

Према незваничним информацијама „Паланка Промет“ и даље учествује на јавним набавкама, са привременим дозволама које више нису важеће. Према непотврђеним информацијама, постоји сумња да се то тренутно дешава у Панчеву.

Јавност мора да зна како је Стојковић, од обичног болничког магационера и власништва земље само у саксијама родитељског стана, постао власник на десетине озбиљних некретнина, односно, како сам себе назива, „катастарски власник Смедеревске Паланке“.

 

Comments are closed.