еПодунавље: НАЧЕЛНИК ИВАНОВИЋ ШТИТИ ДОБАВЉАЧА ЦРВЉИВИХ ЈАЈА И ПОКВАРЕНОГ МЕСА?

Начелник Одељења ветеринарске инспекције у Министарству пољопривреде, рођени Смедеревац Зоран Ивановић, више пута је добијао пријаве против „Паланка Промета“ из Смедеревске Паланке. Епилог ових случајева увек је било непоступање, иако су намирнице које нису за људску употребу биле намењене деци.

Штити ли Ивановић свог пријатеља Звонка Стојковића, који је предшколској установи „Милица Ножица“ у Ваљеву достављао црвљива јаја, лепљиво јунеће, свињско и пилеће месо непријатног мириса, некарактеристичне боје, неодговарајуће температуре, незадовољавајућег квалитета, месо које је препуно везивног ткива са доста масноће?

Ово су само неке од констатованих и потврђених чињеница које прате Уговор о набавци између Предшколске установе „Милица Ножица“ из Ваљева и „Паланка Промет“ доо из Смедеревске Паланке, чији је власник Стојковић. Све ове тврдње прати и документација Ветеринарске инспекције у Колубарском округу. Њихови налази никако да добију епилог из Ивановићевог одељења. Документација је достављена и полицији на поступање.

У кухињи ваљевског вртића дневно се припрема 6.500 оброка намењених предшколској, деци у дневном боравку, удружењима која се баве децом и народној кухињи. Савесни радници ове установе све су редовно бележили, пријављивали месним надлежним органима и враћали робу, због чега су од Звонка Стојковића добијали озбиљне претње. Само зато што нису хтели да трују децу.

Те намирнице, које дефинитивно нису за људску употребу и које се никако не би смеле наћи у дечјим оброцима, достављане су у неадекватној амбалажи са непотпуном документацијом и лажним декларацијама, за које су произвођачи тврдили да нису њихове.

Питање је чије, или боље речено какво месо Стојковић продаје предшколским и здравственим установама широм Србије, јер све наведено прати забрињавајућа информација да се у околини Смедеревске Паланке налазе нелегалне кланице, које откупљују лешеве стоке и у којима се прерађује и месо затровано антибиотицима, хемијским средствима и хормонима, месо које се преко легалних субјеката пласира за људску употребу.

Стојковић се и ове године јавио на јавну набавку хране за ПУ „Милица Ножица“, вредну милионе. Да ли је неко притисцима на друге обезбедио да Стојковићева фирма буде једини понуђач, није питање за нас него за надлежне органе.

Јавна набавка је стопирана, јер је увидом у документацију констатовано да је Стојковићев објекат за прераду и складиштење меса у Смедеревској Паланци изгубио привремену дозволу за рад 1. јуна 2019. године. Да ли би је уопште и добио да је Одељење Зорана Ивановића радило свој посао?

Наставиће се…

Извор: epodunavlje.rs