ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ: „РЕМАСТЕР РЕЛИГИЈЕ“

Градска галерија савремене уметности, у смедеревском Музеју,  у оквиру свог годишњег програма, организује изложбу под називом „Ремастер религије“ београдског аутора Александра Тодоровића. Отварање изложбе најављено је за четвртак, 13. јун, у 19 часова.

-Уметник ће поставити објекте и радове малог и средњег формата који су рађени јајчаном темпером, златним листићима и паладијумом н адрвеној дасци, као и аквареле и дигитални принт. Окосницу његове изложбе у Смедереву чиниће феномени модерног друштва, односно рецепција и реакција уметника на свет који га окружује – наводе организатори.

Објашњавају да уметник у својим радовима реферише, пре свега, на популарну културу, илустрацију и стрип, иако су му основни мотиви, политичари и бирократе, као и други типови, односно модели савременог потрошачког и мас-медијског друштва. Аутор користи технике религијског сликарства, подвлачећи овим путем основну поруку своје сликовне представе, коју чини његово упозорење да човеков нагон ка веровању (и религији), у савременом контексту „може бити усмерено ка идејама и стварима које нам не само не требају, већ нам и шкоде.“

-Користећи визуелне и композиционе елементе религиозне иконографије, а мењајући наративе и актере – месије у политичаре, партијске следбенике у апостоле, а обичан народ у креш-тестлутке – спроведен је својеврстан ремастер религије на изабраним радовима. На њима видимо пантеон ликова који се годинама постепеногради, док су тематике те иконографије разноврсне. Радовима, који припадају временски и тематски различитим серијама, заједничка је инспирација која долази из посматрања савременог света.Изабране теме, попут попкултуре и историје,  бивају истраживане кроз употребу црног хумора, ироније, па и одређене дозе сарказма. Визуелни стил временом варира, представљајући мешавину древног црквеног византијског сликарства, укрштеног са попартом и хај-енд илустрацијом – наводи се у каталогу који прати ову изложбу.

Александар Тодоровић је рођен 1982. године. Уписује 2002. године Факултет Ликовних Уметности у Београду, који завршава 2007. као дипломирани сликар (мастер), у класи проф. Гордана Николића. Још за време факултета креће са излагањем својих радова по групним и студенстким изложбама. Прву самосталну изложбу имао је 2010-те године, у НовомСаду. Постао је члан УЛУС-а и у статусу је самосталног уметника од 2011-те године. Радови и интервјуи су му објављивани на уметничким блоговима, у интернет и штампаним публикацијама широм света.Изабран је као један од 100 перспективних уметника за објављивање у уметничкој публикацији „100 painters of tomorrow“ издавачке куће „Thames&Hudson“. Његови радови налазе се у више домаћих и страних колекција. Освојио је неколико конкурсних награда на домаћим и страним уметничким такмичењима. Један је од оснивача уметничкегрупе Ц4, са којом је имао више групних излагања. До сада има близу 50 групних и самосталних изложби у земљи и иностранству (Грчка, Аустрија, Француска, Енглеска, Америка). Активно сарађује са галеријом „DioHoria“ у Грчкој. Живи, излаже и ствара активно у Београду.

 Из Градске галерије савремене уметности позивају суграђане да посете ову изложбу, која ће, како најављују, бити отворена до 12. јула.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.