ТУРНЕЈА „СЛОБОДНА ЗОНА“ У СМЕДЕРЕВУ

И ове године филмска публика у Смедереву имаће прилику да погледа одабране филмове са прошлогодишњег издања фестивала „Слободна зона“ у Београду. У периоду од 10. до 14. јуна у биоскопу Центра за културу биће приказано пет играних филмова који спадају у ужи избор селектора и публике, која их је видела у новембру у Београду, током трајања фестивала, а који се приказују у градовима широм Србије, у оквиру Турнеје Слободне зоне – саопштавају организатори.

Филм који ће у понедељак, 10. јуна отворити ревију у Смедереву је „Лето“ редитеља Кирила Серебреникова који говори о руском новом таласу у Лењинграду 80-их година 20. века када је рок музика била преслушавана пред комисијом за цензуру. Упркос томе, група младих рокера и панкера кришом се окупља у становима да би слушали музику са Запада, компонују и свирају по малим клубовима за младе. Током једног топлог лета раних осамдесетих, Мајк, некрунисани краљ те мини андерграунд сцене, помаже младом и талентованом Виктору Тсоју да постане звезда. Када се Мајкова жена Наташа заљуби у Виктора, настаје несвакидашњи љубавни троугао.

Наредног дана, 11. јуна, биће приказан филм „Транзит“ немачког редитеља Кристијана Пецолда. Филм прати кретање главног лика Георга који бежи у Марсеј у тренуцима када су немачке трупе надомак Париза. Његов пртљаг садржи легат писца Вајдла, који је окончао сопствени живот из страха од прогона. Овај легат садржи манускрипт, неколико писама и одобрену визу од стране амбасаде Мексика. У Марсеј бивају примљени само они који могу да докажу да ће га напустити, што значи да је неопходна дозвола уласка од потенцијалне земље домаћина. Преузевши Вајдлов идентитет, Георг покушава да се домогне једне од ретких пропусница за брод…

Филм „Капетан“ Роберта Швенткеа који је на програму 12. јуна, води гледаоце у последње дане Другог Светског рата током којих млади немачки војник, док се труди да преживи, налази униформу нацистичког официра. Лажно се представљајући, он уз униформу преузима и његов идентитет и постаје монструозни злочинац попут истих оних људи од којих покушава да побегне.

У четвртак, 13. јуна публика ће моћи да погледа нови филм редитеља из Ирана Џафара Панахија „Три лица“. Филм доноси критички став према патријархату кроз причу о младој Иранки у једном селу на граници са Азербејџаном којој родитељи, упркос њеној жељи и пријему на студије глуме, не дозвољавају да се бави глумом , већ у складу са традицијом потенцирају на њеној удаји. „Три лица“ је својеврсна филмска ода глумицама и свима који то желе да буду.

Последњи у низу филмова који ће у склопу турнеје Слободне зоне бити приказани у Смедереву је британски филм „Најбољи ортаци“ Тобија Мекдоналда. У биоскопу Центра за културу његова пројекција планирана је за петак, 14. јун. Филм дочарава амбијент енглеског мушког интерната у Калдермаунту у коме влада филозофија „Само најјачи опстају“ и у коме се губитницима сматрају они који нису снажни, атлетски типови. „Штребер“ Амберсон који је према „нормама“ интерната на дну школске социјалне лествице доживљава велику промену када се у школи појави Агнес, неодољива ћерка наставника француског. Одједном Амберсон постаје љубавни посредник између Агнес и Винчестера, школске звезде и спортског хероја. Винчестер дефинитивно има изглед којим може да освоји Агнес, али Амберсон има харизму. Да ли ће Амберсон имати храбрости да јој призна истину и покаже ко је у ствари?

Пројекција сваког од филмова почиње у 20 сати, а улаз је слободан, истичу организатори.

СДН

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.