ЦЗК: ИЗЛОЖБА ДЕЛА СА ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ „ДЕЛИБЛАТСКИ ПЕСАК“

У петак, 7 јуна, у Галерији Центра за културу, биће отворена изложба слика насталих на ликовној колонији „Делиблатски песак“ у Панчеву. Овом изложбом уједно се обележава 50 година рада колонијеа, а програм отварања почиње у 19 сати и 30 минута.

-Ликовна колонија „Делиблатски песак” Панчево је најстарија манифестација у граду Панчеву, савремена уметничка радионица, стециште уметника, изазов за младе да крену стазама стваралаштва. „Делиблатски песак” је колонија која се потврдила као стално место штафелајног сликарства,  некада природног оквира ликовног изражавања, које је садржало цео распон од класичног до савременог израза. У полувековном функционисању ликовне колоније „Делиблатски песак” настала је обимна и драгоцена збирка уља, пастела, акварела, скулптура, цртежа и графике која броји укупно 1.289 предмета и који ће имати важног удела у будућем утврђивању физиономије уметности на овим просторима. Од 1969. године, када је Колонија почела са радом, у њој је учествовало 430 уметника – наводе организатори.

Избор 40 уметничких радова (38 слика и две скулптуре) за изложбу у Галерији Центра за културу Смедерево сачинио је Миле Игњатовић, историчар уметности из Новог Сада. Изложбу ће посетиоци моћи да погледају до 21. јуна. Ликовну колоније „Делиблатски песак” организује Културно просветна заједница Панчево.

СДН

 

Comments are closed.