УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА ФОНДА „БРАНИСЛАВ МАНЕ ШАКИЋ“

У смедеревској Народној библиотеци уручена су признања која Фонд „Бранислав Мане Шакић“ додељује од 1998. године. Овогодишњи добитник истоимене плакете за допринос очувању српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања је новинар Радио Смедерева и Лукс радија Драган Павловић, док је специјално признање, установљено пре две године, које се додељује странцима за изузетно владање српским језиком, овог пута припало блогеру у туризмологу из Бразила, Тијагу Фехејри.

-Ово је заправо награда за неки минули рад, јер у последње време нисам пред микрофоном тако често, на жалост, али надам се да ће нешто да се промени, да ћу се вратити у електроснке медије, ја бих највише волео да се вратим у радио, али за сада немам прилике – рекао је приликом доделе плакете Драган Павловић, осврнувши се на свој први „Дневник“ и сарадњу са Манетом Шакиће, са којим је радио у тадашњем Радио Смедереву:

-Не могу да се сетим како нико од искусних новинара тог тренутка није био у редакцији, нешто се стварно десило, и мени су поверили да радим, а тада је било заиста незамисливо да хонорарни сарадник ради „Дневник“, то је централна информативна емисија, ударна… И сећам се да тог дана био неки важан догађај, да су избеглице први пут кренуле, ја мислим из Хрватске, и први разговор је био са неким из Комесаријата за избеглице који је урадила колегиница Станиловић… Само се тога сећам и ничега другог. На жалост, нисам сачувао тај свој први дневник… Мане Шакић је утицао на мене, јер смо свакодневно радили, нисмо толико у програму, али био је ту са нама, давао нам је савете, то је драгоцено.

Фонд „Бранислав Мане Шакић“ је у претходном периоду препознао важност правилног говора и ван електронских медија, због чега ке 2017. године установљено специјално признање намењено странцима.Ове године уручено је Бразилцу Тијагу Фехејри, који својим блогом „Добродошли у Србију“, на португалском, али и српском језику, и то ћириличним писмом, позива своје сународнике, али и људе из целог света да посете нашу земљу. На тај начин успоставља и важне културно-туристичке везе Србије и далеке земље из које долази. Тијаго се први пут сусрео са нашим језиком 2010. године, за две године успео је да њиме овлада, и успех у ради дугује изузетном пзнавању нашег језика. Фонд је мишљења, како је саопштено, да он поседује изграђени говор једног образованог човека, који је усвојио све одреднице стандардног српског језика. У осврту на свој први сусрет са нашим језиком, Тијаго је открио да је првобитно сматрао да ће за њега бити немогуће да научи српски, али да је користио све доступне методе у Бразилу, попут музике, дружења, уџбеника, да савлада ћирилицу, говор и наших седам падежа.

-Србија је земља која је изузетно лепа, богата, не финансијски можда, али другим стварима. Туристи који дођу овде одушеве се, тешко је описати њихове реакције кад усред села пронађу неког ко их угости, каже: дођите, ево изволите хране, ракије, музике, осећају се добродошло. Виде по улицама ћирилицу и не верују како је то лепо и другачије. Бити другачији је велико богатство. Срби се труде да постану оно што нису, што Запад већ јесте, народ заборавља свој језик, обичаје и писмо, а то не сме никако да се деси. Нисам против глобализације и модернизације, али не треба да заборавимо своју традицију, језик, писмо. То је богатсво света, ја у том свету желим да живим и надам се да ће Србија задржати оно што је најбоље, а избацити оно што не ваља – поручио је Бразилац приликом уручења специјалног признања.

Ј.В.

 

Comments are closed.