ДАН НЕЗАБОРАВА

Служењем парастоса на смедеревском старом гробљу и окупљањем код споменика „5. јун“ обележена је годишњица највеће трагедије у историји града – експлозије муниције у Тврђави, 1941. године.

Смедеревско свештенство у подне је одржало парастос жртвама код Спомен-кострурнице на старом гробљу. Представници локалне самоуправе, бројних удружења, Гимназије и породица жртава, положили су венац код споменика који је дело нашег вајара Селимира Јовановића.

-Постоје људи, места и догађаји који се никада не заборављају, и трају у народу и историји. Обележавањем 5. јуна желимо да сачувамо од заборава и да пренесемо на нове генерације традиционалне вредности – рекао је у кратком обраћању заменик председника Скупштине града Бранче Стојановић, позвавши историчаре да коначно одговоре на питање шта је био стваран узрок експлозије.

Експлозија се догодила 5. јуна 1941. године у 14 часова и 14 минута, а још увек се не зна шта је изазвало паљење око 200 тона нафте и немачког складишта муниције, тада смештеног у Тврђави. Није утврђен ни тачан број страдалих. Међу погинулима, било је и 17 глумаца Српског народног позоришта из Новог Сада, али и 41 ученик Гимназије, који су тог дана узимали дипломе. У заједничкој гробници сахрањено је 485 идентификованих и 250 неидентификованих жртава.

Ј.В.

 

Comments are closed.