„ЗНАЊЕ ЈЕ ИСКРА НАЈЛЕПШЕГ СЈАЈА, ОД КЊИГА – СВЕ ДО БЕСКРАЈА!“

Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ, струковно удружење наставника Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, обележило је у суботу, 1. јуна, у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево, завршетак такмичарског циклуса школске 2018/2019. године традиционалним, шестим по реду свечаним скупом, организованим са жељом да се афирмишу најбољи резултати наставе српског језика и књижевности и јавно похвале залагање, рад и ентузијазам које су ученици и наставници исказали припремајући се за такмичења – саопштавају из овог Друштва.
Присутним ученицима, родитељима и наставницима обратила се Миљана Кравић, члан Управе Друштва за српски језик и књижевност Србије, која је пре шест година и покренула иницијативу за удруживање наставника српског језика и књижевности у Подунавском округу и започела традицију оваквих окупљања. Она је истакла да наставници Подунавског округа разноврсним активностима већ шест година дају велики допринос афирмацији и потврђивању богатих и светлих традиција Друштва за српски језик и књижевност Србије.
-Симболичним називом данашњег скупа поручујемо својим ученицима да је знање најјаче оружје које им нико никад не може одузети. Знање се не може унизити нити се као највећа чистота икада ичим може упрљати. Задатак који смо себи на почетку рада поставили из године у годину испуњавамо – ми промовишемо истинске вредности, својим ентузијазмом и залагањем померамо границе, негујемо колективни дух, сарадњу и пријатељство и представљамо узор другима у Србији – истакла је Миљана Кравић.
На скупу су уручене награде најуспешнијим ученицима који су освојили прво, друго и треће место на Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе и Окружном такмичењу из књижевности (Књижевна олимпијада).
-Подсетимо, на 29. Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе Подунавски округ је у Тршићу имао 14 учесника (8 основаца и 6 средњошколаца), а на 7. Републичком такмичењу из књижевности (Књижевна олимпијада) у Сремским Карловцима учествовало је 33 ученика (13 основаца и 20 средњошколаца). Када је реч о броју награђених. 137 ученика је награђено на окружном нивоу такмичења (67 на Књижевној олимпијади и 70 на такмичењу из српског језика). Две ученице Гимназије у Смедереву освојиле су републичке награде у Тршићу, а у Карловачкој гимназији наши ученици освојили су 12 награда (једну у категорији ученика основних школа и чак једанаест у категорији ученика средњих школа, при чему посебно треба похвалити ученике Смедеревске Паланке који су у овом такмичарском циклусу заблистали својим резултатима). Оно што посебно радује јесте податак да се године у годину све више ученика средњих стручних школа учествује на Књижевној олимпијади и то је још једна велика похвала за њихове професоре – речено је ово0м приликом.
Осим ученика, због мотивације ђака и њихове бројности на атакмичењима, награђени су и њихови наставници.
У музичком делу програма наступио је Милан Лазић, ученик четвртог разреда МШ „Коста Манојловић“ у Смедереву, а својим глумачким талентима, дечјом непосредношћу, ведрином и полетом, ученици ОШ ,,Бранко Радичевић“ из Лугавчине, изводећи представу „Докторка на селу“, допринели су овом свечаном скупу.

СДН

 

Comments are closed.