КОРИСНИЦИ УСТАНОВЕ „СУНЦЕ“ НА ИЗЛЕТУ У ВИМИНАЦИЈУМУ

Корисници Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих особа са сметњама у развоју “Сунце” Смедерево су са васпитачима обишли Виминацијум, археолошко налазиште у близини Старог Костолца ( 12 км од Пожаревца). Римски војни логор и град настао је у I и трајао до почетка VII века, а простирао се на површини од око 450 хектара.

Виминацијум је некада био један од највећих римских метропола на Балкану са 48.000 становника, који су често посећивали сви римски императори и где се ковао златни и сребрни римски новац. Римљани су били напредно друштво имали су путеве, аквадукт, терме, подно и зидно грејање, библиотеку, све што је одлика и данашњег модерног друштва.
-Наши корисници и васпитачи су имали прилику да кроз причу водича доживе дух античке свакодневнице, да чују како су Римљани живели (како су се купали, јели, забављали и како су сахрањивани ). У научно истраживачком центру Виминацијум – имали смо прилику да видимо како су некада изгледале виле Виминацијума у коме се налази библиотека и музеј. У музеју се може видети макета града (римски солитери) као и макета војног логора. Поред царског маузолеја с лепом Римљанком имали смо прилике да обиђемо римске терме као и амфитеатар – наводе из ове установе.
И ако не спада у римски период једна од највећих атракција археолошког парка Виминацијума, свакако је обилазак куполе са остацима мамута.Најважнији експонат је мамутица, названа Вика, стара око 5 милиона година чији скелет је очуван у целости.
Бедеми северне главне капије војног логора бранили су град од најезде Хуна предвођених Атилом који су 441.године уништили град који после тога никада није обновљен у целости.

-Утисак после свега је очаравајући, а задовољство наших корисника је видно захваљујући напорима људи који су ангажовани на овом подухвату, који су свакако за похвалу – закључују из Установе за дневни боравак деце, младих и одраслих особа са сметњама у развоју „Сунце“.

СДН

 

Comments are closed.