„SWISS PRO“ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ: МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ У ОБЛАСТИ ДОБРОГ УПРАВЉАЊА

Представници и представнице 96 локалних самоуправа потписали су са програмом Swiss PRO, који подржава Влада Швајцарске, Меморандум о разумевању у области доброг управљања, постављајући тако основе за изградњу капацитета и ресурса и почетак дугорочног процеса утемељивања принципа доброг управљања у рад и функционисање локалних администрација, који ће за резултат имати побољшан квалитет пружања услуга за грађане – саопштавају из ове организације.

-Подршка Владе Швајцарске, кроз претходне програме као и кроз актуелни програм Swiss PRO, у складу је са оријентацијом и настојањима Владе Србије и Министарства државне управе и локалне самоуправе, да јавну управу учини модерним сервисом за грађане и привреду. Непрекидним радом на уређењу интерних процеса, овај сервис се стално унапређује у смислу повећања одговорности и транспарентности, унапређења учешћа грађана, као и повећања ефикасности и делотворности у свом деловању –  рекао је министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, истичући задовољство што се тако велики број локалних самоуправа окупио око једног циља – добре локалне управе.
Министар Ружић је подсетио да су почетком 2018. године, Стална конференција градова и општина и Министарство државне управе и локалне самоуправе, развили Индекс добре управе на локалном нивоу, који пружа објективну слику стања и конкретне препоруке за унапређење рада локалних самоуправа, док програм Swiss PRO, у сарадњи са овим институцијама, управо ради на унапређењу поступања локалних самоуправа у складу са принципима доброг управљања.
-Као што знамо из нашег искуства, постоји јака веза између развоја и доброг управљања. Зато ће се у наредним годинама од вас очекивати да даље делите своја знања и искуства и да подржите напоре за напредак на плану доброг управљања – поручио је министар Ружић локалним самоуправама.

-Ми смо свесни да је добро управљање данас велики изазов али истовремено, оно је веома корисно за локалну заједницу и њену економију. Добро управљање је предуслов за развој – ми то добро знамо из швајцарског искуства дугог преко 200 година – рекла је Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу при амбасади Швајцарске у Републици Србији.
„Када говоримо о добром управљању мислимо на квалитетније и праведније услуге за све грађане“ навела је Урсула Лојбли, истичући да „кроз потписивање меморандума желимо да са вама отворимо дијалог о овим захтевним питањима и да вас охрабримо да у њему учествујете“.

У претходном периоду уз подршку Владе Швајцарске основани су центри за добро управљање у 23 општине, а већ изграђени локални ресурси биће од значаја другим локалним самоуправама који сада започињу процес увођења принципа доброг управљања у своје локалне администрације.

-Уважавање принципа доброг управљања у спровођењу надлежности јединица локалне самоуправе је предуслов и кључ за успостављање поверења грађана и привреде у рад локалне самоуправе – истако је Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина са којом програм Swiss PRO у партнерству спроводи део активности у области доброг управљања.
-УНОПС, заједно са нашим партнерима, Владом Швајцарске и Републике Србије, а нарочито локалним самоуправама и Министарством државне управе и локалне самоуправе, ради на увођењу начела доброг управљања у свакодневну праксу дајући тиме допринос напорима Републике Србије да реформише јавни сектор, као и укупном бољитку нашег друштва – рекао је Марко Вујачић, шеф програма канцеларије УНОПС-а у Србији.

Како је додао, УНОПС у Србији има значајно искуство у раду са локалним самоуправама, а управо је добро управљање важан сегмент тог рада, док потписивање меморандума о разумевању ствара темеље да се досадашњи рад подигне на још виши ниво.

-Општине у овом процесу и партнерству улажу своје најважније ресурсе – људске ресурсе да заједно спроведемо реформе и унапредимо локалне заједнице – рекла је национална менаџерка програма Swiss PRO, Ана Недељковић Беља. Она је објаснила да меморандум даје оквир сарадње, кроз коју ће програм уз подршку Владе Швајацарске, Министарства државне управе и локалне самоуправе и Сталне конференције градова и општина радити на грађењу капацитета на локалном нивоу како би се принципи доброг управљања примењивали у свакодневном раду, као и на оснаживању постојећих локалних тимова за добро управљање. Посебно ће се радити на унапређењу еУправе, а конкретизација доброг управљања у пракси спровешће се кроз пакете подршке општинама, како би се покренуле реформе локалног управљања. Такође наставиће се са активностима примене доброг управљања у спровођењу инфраструктурних пројеката –област по којој је Swiss PRO  препознатљив – наводи се у саопштењу.

СДН

 

 

Comments are closed.