ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК РАДОВА О ПРЕНОСУ МОШТИЈУ СВЕТОГ ЛУКЕ У СМЕДЕРЕВО

Благословом Његовог Преосвештенства, Епископа пожаревачко-браничевског г. Игнатија, организована је промоција Зборника радова посвећених преносу моштију Светог Луке у Смедерево, у цркви светог апостола и еванђелисте Луке на Царини. На позив управе цркве светог Луке, на челу са епископом браничевским Г. Игнатијем, приређивачи овог зборника гостовали су у храму који је подигнут у част преноса моштију светог Луке у Смедерево. 

Епископ пожаревачко-браничевски и декан Православног богословског факултета, др Игнатије Мидић,срдачно је поздравио све присутне, међу којима су били представници града и градских установа у Смедереву, и пожелео добродошлицу свима који су присуствовали промоцији. 

У неколико речи владика Игнатије подсетио нас је о значају поштовања моштију у православној Цркви.

-Изворно значење израза „мошти“ се преводи као „моћи“. Код Срба, израз „мошти“ или „моћи“ коришћен  је  у народу и за мошти као извор извесних натприродних, чудотворних снага – моћи, превасходно исцелитељских, па је стога и посебан однос према њима изражаван кроз целивање, поклоне и молитве. Раније је постојао и чест обичај заштите од напада непријатеља уз помоћ моштију светитеља, по узору на догађај који се догодио у Смедереву, 12. јануара 1453. године.

Присутнима се обратио Милета Радојевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, који је изнео разлоге због којих је Канцеларија подржала остварење овог пројекта и предочио однос државе према очувању верског, културног и националног идентитета. Такође је напоменуо да је Канцеларија наставила са отклањањем историјских неправди које су учињене према нашој Цркви и обавезао се да ће, у оквирима могућности, наставити да помаже овакве пројекте.

Своју визију и иницијативу за истраживање и сабирање историјских чињеница о преносу моштију светог Луке у Смедерево присутнима је предочио и један од аутора, професор др Владимир Давидовић. У овом обимном зборнику, од готово 800 страница, налазе се по први пут преведени српски хагиографски текстови које су писали очевици догађаја, укључујући најстарији који се чувао у библиотеци у Ватикану, у којима се открива како је, на захтев деспота Ђурђа, потврђена аутентичност моштију светог Луке. Књига открива до сада многе незнане или непотврђене чињенице, али и чини оно што је по мишљењу аутора најбитније – чува од заборава један од најзначајнијих тренутака у историји не само Смедерева него читаве Србије.

Др Радомира Милошевића, свештеник који је још пре двадесет година препознао потребу да се Смедерево сагради велелепну Цркву и да је посвети управо овом апостолу,  истакао је у име свих Смедереваца велику захвалност ауторима и приређивачима „на труду и љубави коју су уложили подаривши нам овај зборник“.

СДН

 

Comments are closed.