ПОДРШКА ЗА СЛЕПЕ И СЛАБОВИДЕ УЧЕНИКЕ

Смедерево је један од осам градова, у коме је,  у сарадњи Савеза слепих Србије, Министарства за рад и Министарства просвете, успостављен сервис тифлолошке подршке, са циљем да се слепим и слбовидим ученицима, олакша школовање.

-Тифлолог је стручњак, дефектолог, који се школовао за рад са слепим и слабовидим особама, тако да они раде са ученицима и студентима, углавном онима који су на школовању у оквиру инклузије, а има и оних који раде са касније ослепелим особама. Наша популација је таква да су сви укључени у образовни систем, има много слепе и слабовиде деце у редовним школама у процесу инклузије, који се срећу са многим проблемима, а немају где да их истакну. Овај сервис треба у томе да им помогне – објашњава Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије.

Управо Савез слепих Србије и њихова подружница у Смедереву, организовали су скуп са циљем да се слепи и слабовиди ученици, њихови родитељи и пратиоци, али и представници школа, упознају са системом тифлолошке подршке.

-У Смедереву има више од 200 слепих и слабовидих особа, од чега је шесторо њих на школовању. Имамо четворо деце који похађају наставу у редовним школама у процесу инклузије и два ђака који похађају наставу у Школи за слепе у Земуну. По једног ученика имамо у школама Бранко Радичевић, Змајевој и Економској, а захваљујући овом скупу сазнали смо и за једног слабовидог ученика у школи у Осипаоници. Овакви скупови и имају за циљ да родитељима и школама укажемо на то да постоји наша организација, да имају коме да се обрате за помоћ и сарадњи и потрудићемо се максимално да им помогнемо – каже Јелена Стојановић, председница градске организације слепих Смедерево.

Додаје и да у градској организацији ради тифлолог дефектолог Мара Ожеговић, која је слепа, недавно магистрирала и да је она свакодневно на располагању свој деци укљученој у процес инклузије.

-Она у оквиру радионица које имамо као редовне програмске активности помаже деци која су у процсу инклузије, на разне начине, кроз индивидуални рад, имамо тифлотехничка помагала која им уступамо, захваљујући министартсву набавли смо додатну опрему, све у циљу да олакшамо деци и да квалитет и положај ученика у процесу инклузивног образовања буде бољи, а њихове породице оснажимо да детету помогну да се укључи у свакодневне токове живота – наводи Јелена Стојановић.

Намера је Савеза слепих Србије, да у сарадњи са локалним организацијама којих има 45 у Србији, сервис тифлолошке подршке леценцира и да се он прошири на све градове, ако је то могуће.

Ј.В.

 

Comments are closed.