МС ПЛАТФОРМА СМЕДЕРЕВО: ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ МУЛТИПЛЕ СКЛЕРОЗЕ

Поводом обележавања Светског дана борбе против мултипле склерозе, удружење „МС Платформа Смедерево“, у четвртак, 30. маја, од 18 часова, на главном градском тргу, организује манифестацију у оквиру које ће грађане упознати  са овом болешћу и покушати да укажу на проблеме са којима се сусрећу.

-Циљ Удружења је да окупи оболеле од мултипле склерозе у нашем граду, као и чланове њихових породица, како бисмо помогли једни другима у борби са овим тешким аутоимуним неуродегенеративним обољењем. Борба против ове болести није лака, а недостатак лечења води у инвалидитет.  Манифестација је уједно и прва промоција нашег Удружења, како бисмо обавестили све оболеле да имају где да дођу по савет и дружење, и обавестимо јавност о проблемима које имамо – наводе организатори.

Према подацима МС Платформе Смедерево, у нашем граду има 140 особа оболелих од ове болести.

-Поред проблема свакодневног живота које имамо, везаних за нормално кретање, превоз и приступ установама, највећи проблем на који желимо да укажемо је да приступ адекватним лековима за ово обољење у Србији недовољан. Према званичним подацима лечењем је обухваћено само 12% оболелих. Лекови за наше обољење се сматрају помоћним средствима и значајно су скупи, па је наш циљ да својим радом изборимо да се приступ лековима омогући за све оболеле и да се врате на позитивну листу РФЗЗО – наводе у Удружењу.

Кажу да су на манифестацију најављену за четвртак позвали на дружење и руководство Града, Здравствених установа и Апотекарске установе, јер сматрају да они могу доста да им помогну, својим знањем, ауторитетом и саветима, да се Уставом загарантовано право на лечење лакше остваре.

Удружење „МС Платформа Смедерево“ основано је крајем марта као огранак Удружења „МС Платформа Србије“.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.