ЦЗК ПРЕДАВАЊЕ: КАФКИН „ПРОЦЕС“ И КАФКИЈАНСКО НА ФИЛМУ

У оквиру мајске понуде научно-образовног програма Центра за културу Смедерево, у уторак, 28. маја, са почетком у 19 сати, биће одржано предавање „Кафкин „Процес“ и кафкијанско на филму“. Предавач је Иван Велисављевић драматург, филмски и књижевни критичар.

-У преношењу Кафкиног света на филм, редитељи су се често ослањали на визуелне одлике експресионистичког филма и сликарства, наглашавајући „осећања дезоријентације, параноје и отуђења“ и покушавајући да споје „кошмарну апсурдност и театралну фарсу“ које дефинишу кафкијанско. Но, да ли таква визуелност заиста одговара Кафкином литерарном свету, оном што дословно пише у Кафкиној прози, или је у питању конструкција условљена контекстом? Како су различити редитељи у разним периодима приступали адаптацији Кафиног „Процеса“? Како је могуће да су сматрани мање кафкијанским што су били „вернији оригиналу“? На та питања покушаће да одговори Иван Велисављевић – наводе организатори.

Иван Велисављевић је дипломирао општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету и драматургију на Факултету драмских уметности Универзитету у Београду. Мастер студије компаративне књижевности завршио је, радом из филмологије, на Филозофском факултету Свеучилишта у Загребу. Радио је као новинар, колумниста, филмски и књижевни критичар, а његови филмолошки текстови објављени су у водећим стручним часописима на простору бивше Југославије, као и у Немачкој, Холандији, Великој Британији, САД… Три године предавао је креативно писање на Факултету за медије и комуникацију. Као драматург, сарађивао је на бројним радио-драмама, телевизијским емисијама и позоришним представама.

Аутор је књиге „Критички водич кроз српски филм 2000-2017“ (са Ђ. Бајићем и З. Јанковићем, Филмски центар Србије, Београд, 2017). Уредио је књигу „Нови кадрови: скрајнуте вредности српског филма“ (са Д. Огњановићем, Kлио, Београд, 2008) и темат часописа „Градац о необичним телима/инвалидитету у култури и друштву“ (2012), Књиге поезије „Кан“ (2001) и „Антологија: песници хетероними“ (са Миланом Н. Лукићем, 2011). Режисер је и сценариста неколико филмова, од којих су три настала у копродукцији Академског филмског центра Дома културе „Студентски град“. На Радио Београду емитоване су му четири оригиналне радио-драме, као и петнаестак адаптација прозних дела. Аутор је два изведена позоришна комада, а као драматург сарађивао је на неколико успешних позоришних представа.

Добитник је награда „Рејмон Кено“ за прозу, „Јосип Кулунџић“ за најбољи објављени есеј из области филма, „Витомир Богић“ за најбољег младог радиофонијског ствараоца и награде Фестивала стручне књиге за књигу која остварује важан научни допринос.

Организатори наводе да је улаз на предавање слободан.

СДН

 

 

Comments are closed.