ЦЗК ТРИБИНА: КУЛТУРА И СРЕЋА

У склопу научно-образовног програма смедеревског Центра за културу, у среду, 22. маја, у Концертној дворани, биће одржана трибина „Култура и срећа“ на којој ће говорити др Татјана Миливојевић, филозоф и психотерапеут.

-У проблемском приступу питањима о томе шта чини бит и искуство културе, у чему се састоји срећа, те у испитивању односа културе и среће током програма ће бити размотрена разлика између „имати културу“ и „бити културан“ и указано на културу као поље саморазвоја, самоосвешћења живота, смислотворности и егзистенцијалног профилисања. Искуство среће, мимо површних задовољстава, биће тематизовано у његовој суштинскоj везаности за зов и авантуру самоспознаје, изазова да се постоји као личност. Биће наглашено схватање среће као оптимума бића и добра коме се тежи ради њега самог, обележеног кохезијом унутрашњих снага, слободном мотивацијом, узношењем животне енергије. Пажња ће бити посвећена могућим одговорима о прожетости, узајамној припадности среће и културе, освртима на тековине стваралаштва и на искуство митске свести – објашњавају организатори.

Из установе наводе да програм почиње у 19 сати, модератор је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево, а улаз је слободан.

Др Татјана Миливојевић је дипломирала филозофију на Филозофском факултету у Београду, магистрирала и докторирала филозофију на Филозофском факултету у Ници (Француска). Завршила је обуку за психотерапеута на Институту за психотерапију у Ници. Радила је у Француској као психотерапеут, консултант и едукатор. Бавила се књижевним и стручним преводилаштвом. На Факултету за културу и медије у Београду предавала је психологију стваралаштва и културну антропологију. Објавила је студију „Мотивација за рад – теорије и стратегије“, уџбеник „Психлогија стваралаштва“, филозофску монографију „Лав Шестов – мислилац почетака и крајева“, као и два романа, „Исповести једне психотерапеуткиње“ и „Нерођен од оца“. Области интересовања и рада: филозофска антропологија, етика, примењена психологија, филозофија и психологија интерперсоналне комуникације.

СДН

 

 

Comments are closed.