СТРЕЉАШТВО: БОЈИЋ И МИЛОВАНОВИЋЕВА НА МЕЂУНАРОДНИМ ТАКМИЧЕЊИМА

Двоје тренутно најбољих стрелаца „Смедерева“, Душан Бојић и Јасмина Миловановић, овог месеца учествоваће на значајним међународним такмичењима. Бојић је у саставу репрезентације Србије ваздушним пиштољем у квалификацијама за Европску Лигу младих у Новом Саду, а Јасмина Миловановић учествоваће на Светском купу у Минхену ваздушним и спорт пиштољем, саопштавају из Стрељачке дружине Смедерево.

У Новом Саду ће од 17. до 19. маја бити одржан Регионални квалификациони турнир зоне „Исток“ Европске лиге младих ваздушном пушком и пиштољем. У саставу репрезентације Србије пиштољем је наш Душан Бојић, који је у овој сезони освојио бронзану медаљу са Катарином Миловановић на државном првенству у мешовитим паровима за јуниоре и са Јасмином Миловановић у категорији сениора, и златне медаље у категорији кадета на Финалу купа и Првенству Србије. Поред Бојића репрезентацију Србије пиштољем чине још Јована Тодоровић (СК „Нови Београд Ушће“), Нађа Мартиновић (СК „Партизан“ Београд), Јелена Тодоровић (СД „Алекса Дејовић“ Ужице), Златомир Марковић (СД „Сава-Месарци“) и Урош Ивановски (СД „Нови Сад 1790“). У стручном штабу је и Бојићев тренер Бобан Маринковић. Србија ће имати и екипу ваздушном пушком, баш као и преостале три земље учеснице Русија, Украјина и Хрватска. По две најбоље селекције сваким оружјем пласираће се за финални турнир, који ће се у октобру одржати у Будимпешти.
У Европској лиги младих учествују стрелци од 14 до 18 година. На регионалним турнирима екипе се састају по лигашком систему – свако са сваким. За такмичење је могуће регистровати највише шест стрелаца. Од ове сезоне за сваки меч репрезентација пријављује мешовиту женско-мушку екипу од четири члана (уместо три као до сада). Сваки стрелац има директног ривала у противничкој екипи. После сваке од четири серије од по десет метака бољи стрелац добије два бода, уколико је нерешено сваком иде по бод. Поени из сва четири дуела сабирају се за укупан резултат.
Лига младих је у календар Европске стрељачке конфедерације укључена 2009. године. Српски стрелци су од тада освојили три медаље, све три пушком. У првој лиги, 2009. године, наш тим је је освојио злато. У саставу репрезентације Србије која се 2017. окитила бронзаном, а прошле године сребрном медаљом био је и наш Вељко Илић. Подсетимо још да је у Смедереву 2013. одржан квалификациони турнир за наш регион, а следеће године и финале Европске лиге младих.
После Пекинга, овогодишња победница Финала Купа Србије, Јасмина Миловановић учествоваће и на Светском купу у Минхену, који ће се одржати од 26. до 31. маја. Као и на сваком Светском купу у 2019, у свакој појединачној дисциплини делиће се по две квоте за Олимпијске игре у Токију. Миловановићева ће наступити у обе дисциплине ваздушним и малокалибарским пиштољем – најављују из смедеревске стрељачке дружине.

СДН

 

Comments are closed.