ДРАГАН ПАВЛОВИЋ И ТИЈАГО ФЕХЕЈРА ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА „БРАНИСЛАВ МАНЕ ШАКИЋ“

Овогодишњи добитници признања „Бранислав Мане Шакић“ су смедеревски новинар Драган Павловић и Бразилац Тијаго Фејхер, саопштено је из овог Фонда.

Стручни жири, на чијем челу је прошлогодишња добитница истоимене награде Јелена Јеж, новинар Радија „Слово љубве“, донео је једногласну одлуку да 22. по реду признање припадне смедеревском новинару Драгану Павловићу, имајући пре свега у виду да је својим дугогодишњим радом дао значајан допринос на овом пољу делатности.

-Дружење са микрофоном, као хонорарни сарадник Радио Смедерева, започео је1992. да би на списку стално запосленихбио у периоду од 1997. до средине 2015.радећи као спикер, водитељ,радио и ТВ новинар, а од поменуте године је запослен у смедеревском радију Лукс. Хонорарно је сарађивао и са Радио Београдом, локалним електронским и штампаним медијима. Похађао је многе семинаре и радионице из новинарства, усавршавајући такође и говор у Радио Београду кроз Школу глуме Братислава Бате Миладиновића и код врсног спикераовог медија,  Драге Јонаш – наводи се у саопштењу Јадранке Нићин, оснивача Фонда и признања.

Уз постојеће одличје, које у континуитету постоји од 1998. године, Фонд „Бранислав Мане Шакић“ је 2017. установио и нову врсту награде која се додељује странцима за изванредно владање српским језиком. Први добитник је био Француз Арно Гујон, оснивач и директор хуманитарне организације „Солидарност за Косово“,а 2018. ово Специјално признање је отишло у руке Рускиње Ане Ростокине, преводиоца и књижевног ствараоца. Поменуто одличје ове године је припало Бразилцу Тијагу Фехејру, туризмологу, који својим блогом „Добро дошли у Србију“ и преко туристичке агенције „Талас тревл“ доводи своје сународнике у нашу земљу, успостављајући тако значајне културно-економске везе између Бразила и Србије.

-Успех у раду постиже захваљујући изузетном познавању српског језика, којим је проговорио још  2010, а од 2012, као житељ Београда и Србије, стално га усавршава. Још један значајан податак, везан за Тијага Фехејру, је љубав према ћирилици коју искључиво користи у свом раду – наводи се у саопштењу.

Иначе, Фонд и награда су основани 1998. Године, у знак сећања на једног од првих спикера Радио Смедерева, Бранислава Манета Шакића, а Плакета и Специјално признање, дар супруге Јадранке Нићин,  биће уручени овогодишњим добитницима на пригодној свечаности у среду, 5. јуна 2019. у Народној библиотеци Смедерево.

Подсећања ради, Плакету су до сада добили : Даница Лекић, која је са колегом  Шакићем у овој кући била од њеног оснивања, потом Драга Јонаш, Марија Славковић,  Душко Марковић, Снежана Живковић,  Винка Кнежевић, Жарко Обрачевић, Томислав Богдановић, Душанка Калањ, Светлана Алексић, Александар Гајшек, Стево Обрић, Милоје Мића Орловић, Мирослав Војводић,Десанка Милосављевић, Дина Чолић, Светлана Младеновић, Љиљана Марковић, Марина Рајевић Савић, Слободанка Вујанић и Јелена Јеж.

Значај награде „Бранислав Мане Шакић“ је утолико већи уколико се зна да је прва, и до скора једина те врсте на подручју бивших држава СФРЈ и свих потоњих до данас, чему у прилог говори и континуитет њене доделе.

На почетку треће деценије свог постојања, Фонд „Бранислав Мане Шакић“ наставља реализацију своје значајне мисије, награђујући најзаслужније делатнике у електронским медијима Србије, окружења и расејања за очување српског језика и неговање културе говора.

СДН

фото: Фејсбук страница Фонда „Бранислав Мане Шакић“

 

 

Comments are closed.