БЕСПЛАТНИ ПРОГРАМИ У НЕДЕЉИ МУЗЕЈА

Музеј у Смедереву током ове седмице својим програмима ће бити део манифестација „Музеји за 10“, која се пети пут одржава од 13. до 19. маја. Тим поводом припремљен је и посебан садржај, па ће у петак, 17. маја, од 18 часова, бити приређена промоција шестог броја часописа „Смедеревски зборник“.

-Реч је о стручном часопису у којем се објављују радови о покретним културним добрима која се чувају у музејским збиркама (палеонтологија, археологија, нумизматика, историја, етнологија и уметност), о културно-историјској баштини Смедерева и смедеревског краја, као и стручне радове на најразличитије теме од општег културно-историјског и музеолошког значаја. Штампање часописа омогућили су Министарство културе и информисања и Град Смедерево – наводе организатори.

На промоцији ће говорити чланови Редакционог одбора часописа и аутори, између осталих: академик Момчило Спремић, др Марко Поповић, др Ненад Макуљевић и др Весна Марјановић,  др Александар Урошевић и директорка Музеја у Смедереву Татјана Гачпар.

У суботу, 18. маја, од 10 часова до поноћи, за све посетиоце припремљен је интерактивни програм „Успомене из музеја“.

-Свим посетиоцима ће бити омогућено фотографисање са фото паноима деспота Ђурђа и деспотице Јерине (панои на којима  су предствљени Ђурађ и Јерина у природној величини, са отворима на месту лица) и фотографисање у средњевековним владарским костимима из времена деспотовине, рађеним по узору на Есфигменску повељу (1429), јединим сачуваним ликовним приказом деспота и његове породице – кажу у Музеју.

Такође, у Музеју је у току изложба ручно кованих мачева „Алхемија ковања“ аутора Жељка Пантића, а они који посете ову установу моћи ће, ако то до сада нису учинили, да се упознају и са сталном поставком „Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“, која афирмише комплексно наслеђе овог изузетног локалитета.

Из Музеја обавештавају да ће током ове недеље, осим 18. маја, радно време бити од 8 до 20 часова.

Манифестација „Музеји за 10“ обухватиће обележавање Међународног дана музеја, Европске ноћи музеја и Националне недеље музеја. Сваке године највећа национална музејска иницијатива, привуче око 200.000 посетилаца.

Током седам дана програма у 46 градова Србије, 76 музеја и сродних институција културе на 120 локација припрема бројне садржаје. Осим изложби, од којих се многе могу видети баш тих дана, посетиоци су у прилици да се укључе и у додатне програме који се састоје од интензивираних ауторских и стручних вођења, интерактивних радионица за децу и одрасле, предавања, пројекција филмова, представа и перформанса, промоција књига, концерата и других активности. Ове године Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја се обележавају истог дана, у суботу 18. маја 2019. Током трајања Манифестације улаз ће бити бесплатан. Манифестација „Музеји за 10“ се одржава под покровитељстом Министарства културе и информисања Републике Србије, а у Смедереву и под покровитељством Града Смедерева.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.