ЈАСНА ИЗГУБИЛА ОД ШЕШЛАКА ЈОШ ЈЕДАН СУДСКИ СПОР

Јовица Шешлак, власник и директор Телевизије Смедерево, ослобођен је пред Основним судом у Смедереву оптужби за кривично дело увреде, по приватној тужби градоначелнице Јасне Аврамовић, због текста који је почетком прошле године објављен на интернет порталу „Смедеревске новине“.

Реч је о тексту у којем се износи сумња о постојању могућности да градоначелница лобира да се посао систематских прегледа за раднике једне велике компаније, уместо Дому здравља, додели једној приватној клиници, која је повезана са њеним братом, начелником хирургије у смедеревској болници Гораном Аврамовићем. За Аврамовићеву је била спорна најава у којој се помињу „бата“ и „сека“, као и наслов неколико дана касније објављеног текста „Ко ће коме, ако неће свој своме…“, чији је аутор Јовица Шешлак.

Према пресуди, Шешлак је ослобођен, јер „није доказано да је оптужени учинио дело за које је оптужен“.

-Ова пресуда може се посматрати као доказ да текстови које објављујемо немају увредљиву намену, и да се трудимо да пре него што нешто објавимо, то адекватно и проверимо, у складу са кодексом новинара. Са друге стране, гледајући ширу слику, и ако знамо за судске процесе које су имали Телевизија Смедерево и Смедеревске новине, а да смо оптуживани без основа, може се говорити и о својеврсном притиску на медије актуелне градоначелнице, која својим ауторитарним ставовима јавност ускраћује за информације од јавног значаја. Такав катастрофалан однос Јасне Аврамовић према медијима одражава се и кроз дискриминацију појединих гласила и колега који упорно нису позивани на догађаје, иако је то законом о информисању прописано као обавеза носилаца јавних функција – рекао је за наш портал Јовица Шешлак.

Иначе, приватна тужба поднета је у априлу прошле године, а градоначелница се, иако тужиља, појавила на само два рочишта.

 

Ј.В.

 

 

Comments are closed.