ПОЧЕЛА “БИТКА НАЦИЈА” У СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ

У Смедеревској тврђави почела је “Битка нација”, јубиларно, десето Светско првенство у историјским средњевековним борбама, такмичењу које се први пут одржава у нашој земљи. У три арене снаге ће до недеље, 5. маја, одмеравати више од 2.000 учесника из 40 земаља, са свих пет континената. Борбе се одвијају у пет категорија: двобоји, односно, 1 на 1, затим у тимовима – 5 на 5, 12 на 12 и 30 на 30.
Већ првог дана атмосфера је узаврела, и на борилиштима и на трибинама, а највише подршке, очекивано, добио је тим домаћина.
-Организација Светског првенства је у Србију дошла због огромног рада свих нас овде, неколико градова је конкурисало, али Смедерево, пре свега Србија, је победила. Наша организација, добре борбе које пружамо на Светским првенствима су преовладале. И много добра публика. У 5 на 5 ћемо се трудити да задржимо наше место у првих десет екипа, у 12 на 12, где смо нови, трудићемо се да заузмемо што боље место, у дуалним категоријама очекујем прилично добре успехе од наших бораца – рекао је за “Смедеревске новине” Александар Урошевић, капитен тима Србије.
Правилима је предвиђено да је победник у борби онај ко остане на ногама.
-У борбама користимо право оружје, оно које се користило у XII,XIV И XV веку, а то су дворучна секира, дворучни мачеви, буздовани, једноручни мачеви, штитови, све – објашњава Урошевић.
„Битка нација“ негује спортско надметање у духу средњевековног витешког боја, што подразумева витешку опрему и оружје, вештину потребну за коришћење тог оружја и познавање техника витешке борбе. На лицу места смо се уверили – није резервисана само за мушкарце.
-Пре пет година сам била испомоћ за снимање неких мушких борби, свидело ми се, почела сам по мало да тренирам, набављам опрему…Овај спорт захтева много одрицања, и финансијског и времена, за набавку опреме, за одлазак на путовања. Скуп је спорт. Ова кацига је од челика и само она је тешка око 6 килограма, а цео мој оклоп има 32 килограма. Захтева доста снаге, и физичке и менталне, борба је сама по себи изазов, а снага је потребна да ова опрема уопште може да се носи – каже за наш портал Неда Будас, чланица тима Србије.
Подједнако тешко је и осталим учесницима, којих има од Аустралије до Америке. Сви су, ипак, задовољни што се се окупили у Смедеревској тврђави. Спремни за борилишта, имају исти циљ: да се добро проведу и – победе.
-Овде је веома лепо, ово је дивно место. Овде је 40 земаља, много тимова, много бораца. Овде смо да се боримо. Очекујем да се вратим здрав на посао следеће недеље и да се забавим – са смешком на лицу каже члан тима Шпаније.
-Долазим из Сијетла из САД-а, требало нам је 14 сати да стигнемо овде, и ускоро ћу се борити. Победићемо! Смедерево је диван град, овде се прелепо проводимо, одсели смо у приватном смештају и наша домаћица је једна од најбољих људи које сам упознао. Тврђаву смо обишли, шетали поред зидина, сликали се, ово је први замак у коме сам био, и задивљујуће је – каже члан тима САД-а, а на питање да ли ће неком другом приликом поново посетити нашу земљу уверљиво одговара потврдно.
Првог дана такмичења, представљени су сви тимови држава учесница, до сада, најбројнијег Светског првенства.
-Велика ми је част стајати овде пред вама и велико задовољство што сте дошли из свих крајева света у Србију и Смедерево. Ово је јубиларно Светско првенство и жеља нам је да вам остане у најлепшем сећању. Наша мисија, као домаћина, је да вам боравак учинимо што лепшим и пријатнијим и да се након првенства вратите кући са осмехом на лицу – рекао је приликом отварања Владимир Благојевић, директор “Just out” фестивала у Манасији, један од чланова организационог тима “Битке нација” у Смедереву.
-Такмичари из 40 земаља које ћете овде видети заиста се боре, онако како су се некада борили витезови. Наша мисија је да поново уздигнемо средњевековне узоре части. С моћним оружјем, у тешким оклопима, повешће вас у јединствен свет традиције борења, то је право путовање кроз време, у доба средњевековног витештва – рекао је на церемонији отварања Едуард Еме, председник ХМБ, међународне организације која организује “Битку нација”.
За све посетиоце припремљен је и богат пратећи садржај – промоција старих заната, сајам занатских производа, оклопа и костима, а заинтересовани ће моћи да науче стреличарство. Ту су и наступи бројних домаћих и страних бендова на градском тргу – смедеревске Алогије, ЈУ Групе, Генерације 5, Оrtodox Celtsa. За добру атмосферу у тврђави задужени су гости из Белорусије, музички састав “Spiritual Seasons”.
Прави спектакл, најављују организатори, за посетиоце, али и саме учеснике, биће у недељу, када ће први пут у десетогодишњој историји „Битке нација“, бити организована велика „Бохурт“ битка – 150 на 150. У главној арени биће истовремено 300 учесника.

Зато, ако ништа нисте испланирали за предстојећи викенд – дођите у Тврђаву, “Битка нација” обећава несвакидашње искуство.

Ј.В.