ЦЗК: ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „НАЈЛЕПША ЗЕМЉА“

У галерији смедеревског Центра за културу отворена је изложба  фотографија  „Најлепша земља“ чији је иницијатор и организатор Руско географско друштво.

-Реч је о изложби радова финалиста и победника Сверуског фотоконкурса „Најлепша земља“, фотоконкурса Руског географског друштва који је медијски пројекат широких размера посвећен очувању изворне природе Русије и неговању брижљивог односа према животној средини, преко уметничких фотографија. Конкурс је први пут организован 2015. године, а од 2016. одржава се једном годишње. У правилима такмичења нема ограничења у односу на старосну доб или место становања учесника. Главни услов је да фотографије морају бити снимљене на територији Русије – наводе организатори.

На конкурсу годишње учествује више од 23.000 руских и страних фотографа, који пошаљу преко 100.000 снимака. Најстарији учесник је имао 87, а најмлађи свега 5 година.
Фотографије се разматрају у следећим номинацијама: „Народи Русије“, „Свет у нашим рукама“, „Најлепша земља“, „Пејзаж“, „Животиње“, „Птице“, „Макросвет“, „Подводни свет“, „Црно-бела природа“, „Млади фотограф“, „Наслеђе које нестаје“,  „Исконска Русија“, „Индустријски пејзаж“ и „Награда – симпатије публике“. Радове учесника оцењују Председник Руског географског друштва Сергеј Шојгу, као и познати фотографи и ствараоци из области културе, фотограф oчуване природе Сегеј Горшков, генерални директор Првог канала Константин Ернст, генерални директор Музеја Московског Кремља Јелена Гагарина, режисер Тимур Бекмамбетов, редитељ Емир Кустурица и многи други. Како би гласање било непристрасно, избор радова је био анониман – прегледајући фотографије чланови жирија нису имали и имена њихових аутора.
Свако ко је желео, могао је да се нађе у улози жирија – најбоља фотографија у номинацији „Награда – симпатије публике“ бирала се путем отвореног гласања на сајту пројекта photo.rgo.ru

Радове изложене у Центру за културу Смедерево заинтересовани ће моћи да погледају до 12. маја.

СДН

 

 

Comments are closed.