„БИТКА НАЦИЈА“ ОД ЧЕТВРТКА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ

Светско првенство у националним историјским средњовековним борбама „Битка нација“, чији је домаћин по први пут Србија и где ће учествовати више од 40 држава, почиње 2. и трајаће до 5. маја у Смедеревској тврђави, најављено је на конференцији за новинаре у просторијама Туристичке организације Србије.

Током четири дана колико ће трајати манифестација, посетиоци ће имати могућност да доживе средњи век, присуством такмичењима у средњовековним костимима која се одигравају у дворцу, али и осталим такмичењима у витешким борбама. Спорт у оквиру кога постоје мушке и женске категорије, публици ће дочарати како су изгледале историјске средњовековне борбе, путем пет врсти двобоја: 1 на 1, мушке и женске борбе, групне битке 5 на 5 и велике мушке битке 12 на 12, 30 на 30 и на крају велика „БОХУРТ“ битка 150 на 150, навели су организатори.

Програм манифестације почиње у четвртак 2. маја, номинацијама за групну борбу у оквиру које учествује по 5 чланова из сваког тима, а наставља се доигравањем и финалним номинацијама за групу од по 5 чланова у главној арени, такмичењем у средњовековним костимима у дворцу и номинацијама за жене у „Profights“ арени. Програм се наставља концертима на градском тргу, где ће наступити музичке групе „Тhe Rocks“, „Никола Чубрило Банд“ и „Yu Група“.

Осим наступа ових група, град Смедерево ће посетиоцима поклонити богат музички програм на градском тргу и 3. и 4. маја, где ће у вечерњим часовима посетиоци моћи да уживају у наступима многих бендова- Фауст, Старе Куке, Генерација 5 у петак, и Прљави Ромео, Алогија и Orthodox Celts у суботу.

Током овог међународног турнира, посетиоци ће видети и остале двобоје, али и имати могућност да учествују у бројном пратећем програму, као што су средњовековни сајам на коме ће моћи да виде и купе сувенире, дечији турнир у стреличарству, радионице за родитеље и децу и друге активности. За крај, у недељу 5. маја, планиране су финалне номинације за мушкарце и жене у индивидуалним борбама, али и велика „БОХУРТ“ битка са по 150 чланова сваког тима. Борбе витезова 15. века у пуном оклопу, које ће се одиграти у дворцу, обележиће и овај финални дан фестивала, док ће церемонија затварања бити уприличена доделом награда за учеснике који се буду истакли својим умећем у дисциплинама средњовековних борби, али и завршним музичким концертом групе „Ирдоратх“ из Белорусије.

Припремајући програм, организатори су водили рачуна да одрже на прави начин традицију једне од најаутентичнијих историјско-туристичких манифестација која се већ 10 година одржава широм Европе.

-Током четири дана посетиоце очекују бројни садржаји и такмичења у три арене. Сва масовна такмичења биће спектакуларна, а „БОХУРТ“ битка 150 на 150 ће први пут бити виђена на овогодишњем фестивалу који се одржава управо у Србији”, рекла је Ирене Камаева, ПР Међународне асоцијације историјских средњовековних борби и додала:

-Осим борби, организовани су и бројни садржаји за децу, као што су средњовековни камп и маркет због чега очекујемо да велики број посетилаца дође породично. Музички наступи у тврђави, биће настављени до каснијих вечерњих сати рок концертима на тргу, у којима ће сви посетиоци Смедерева моћи да уживају након 12 сати витешких такмичења.

-Светска федерација привлачи велику пажњу на глобалном нивоу. Током трајања прошлогодишњег првенства укупна посета директног преноса је била 40 милиона људи. Свака земља има право да предложи своју земљу за одржавање овог спектакла, ми смо предложили да то буде Србија, имајући у виду да је наш тим учествовао протеклих година на турнирима и да смо организовали наш фестивал у Србији. Између два предлога места одржавања фестивала, указана нам је велика част се ова манифестација одржи баш код нас, у Смедереву – истакао је Владимир Благојевић, директор „Just Out“ фестивала.

-Битка нација“ има спортски, туристички, али и историјски и забавни значај због чега се разликује у односу на многе манифестације које се одржавају широм Србије.  У Смедереву имамо све бољу туристичку понуду, чему у великој мери доприноси овај значајан међународни фестивал – рекла је Љиљана Черовић, шеф Одсека за развој и управљање туристичким производима, Туристичке организације Србије.

Организатори и Туристичка организација Србије позвали су све заинтересоване да од 2. до 5. маја посете Смедерево и открију тајне које Смедеревска тврђава скрива у својим високим зидинама.

Раније је најављено да је цена дневне карте за одрасле 400 динара, за децу од 6 до 12 година 200 динара, док је улаз за децу млађу од шест година бесплатан. Могућа је и куповина улазница у комплету за сва четири дана програма, за које одрасли треба да издвоје 1.300 динара, а за децу је тај износ упола мањи. Карте се могу купити на билетарници на главном улазу у Смедеревску тврђаву од 2. маја у периоду од 8:30 до 20:30.

Детаљан програм који су нам проследили организатори можете погледати кликом на фотографије испод.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.