НИКО НЕЋЕ БАБИНА ЈАЈА

Град Смедерево други дан Ускрса, Васкршњи понедељак, обележава као градску славу, али је овогодишњу прославу одлазећа градоначелница Јасна Аврамовић сама организовала и сама прославила. Без литије, која традиционално полази од храма Светог Ђорђа и иде градским улицама, обилазећи Записе, без представника локалне самоуправе, али и без суграђана који су ранијих година знали на овај дан да се окупе у пристојном броју.
Иако је позив за обележавање градске славе упутила локалним функционерима, одборницима Скупштине града и представницима јавне администрације и јавних предузећа, готово нико се није појавио. Због тога је, уместо литије,одлазећа градоначелница Аврамовић, како сазнајемо, направила један круг око цркве.
У храму је обављено сечење славског колача и служена света архијерејска литургија, али је изостала и традиционална подела ускршњих јаја и поклона, како је то рађено претходних година. Наиме, како није било готово никог коме би поделила припремљена ускршња јаја, градоначелница Аврамовић покушала је да на тргу неким грађанима подели пригодне поклоне, али је, велики број њих, како сазнајемо, то одбио.
И овај градски празник обележен је,сада већ традиционално, непозивањем медија.
Иначе, смедеревска литија одржавала се и у време деспота Ђурђа Бранковића, а од 2002. године се према скупштинској одлуци, обележава као градска слава.

Ј.Шешлак