„СМЕМ ЛИ ДА ПИТАМ ШТА ДИШЕМ?“ – ВИШЕ ОД 200 ЗАХТЕВА ГРАЂАНА

Више од 200 захтева грађана упућено је Градској управи Смедерево, Агенцији за заштиту животне средине у Београду и Скупштини града Смедерева током уличне акције „Смем ли да питам шта дишем?“, коју су, у оквиру кампање „Србија до информација“, на главном градском тргу организовали удружење грађана „Црта“ и локална иницијатива „Црвени беџеви“, саопштили су организатори.

-Грађани су генерално заинтересовани за то како могу да утичу на промену понашања оних који су изабрани, на промену понашања институција и уопште носилаца власти. Оно што ми у кампањи „Србија до информација“ управо радимо јесте да грађанима објашњавамо на који начин могу да траже информације које су битне за њихове животе од институција. Данас могу да пошаљу захтев за слободан приступ информацијама од јавног значаја различитим институцијама и да их питају какав ваздух удишемо овде у Смедереву и ко је одговоран за то. Сва питања која грађани сада убаце у кутију ће бити прослеђена на адресе институција којима су упућене, тако да очекујемо и одговоре, а грађанима објашњавамо како и ван акција могу да пошаљу захтев за слободан приступ информацијама – објашњава Павле Димитријевић из „Црте“.

Проблем аерозагађења у нашем граду, иако вишедеценијски, актуелизован је претходне зиме, с обзиром на то да су на појединим мерним местима у граду нивои прашкастих материја у ваздуху били виши и за по неколико пута од дозвољених. Због тога је покренута иницијатива „Црвени беџеви“, чији је иницијатор удружења грађана „Про тот 21“, из којег истичу да сви заједно треба да радимо на решавању овог проблема у Смедереву.

-Као удружење оваквим кампањама подижемо свест и утичемо, евентуално, на власт да можда више него до сада обрати пажњу на овај проблем. Законска регулатива постоји, само треба да се спроводи. У склопу ове акције имамо могућност да питамо шта се ради у вези са загађењем, колико новца је из буџета предвиђено за ову област, да ли имамо план унапређења квалитета ваздуха. У вези са овим питањем не постоје стране. Локална самоуправа решава неколико питања, у овом тренутку овај град има много проблема, и комуналних, и економских, и запослења… Они раде неки свој посао, а ми смо се ухватили овог проблема који је нама приоритетан, не желим тендециозно да кажем да га неко занемарује, јер и сви ти запослени у локaланој самоуправи су грађани Смедерева и они желе да удишу чист ваздух. Ми бисмо волели да схвате да је сад тај тренутак за решавање проблема аерозагађења у нашем граду – каже Наташа Рашковић из локалне иницијативе „Црвени беџеви“.

Група организација цивилног друштва покренула је иницијативу за одбрану права јавности да зна, која је до сада окупила више од 90 грађанских и медијских удружења и организација. У оквиру ове кампање, сличне активности организоване су и у Ваљеву, Крагујевцу, Ужицу, Сомбору, Пријепољу и другим градовима широм Србије. Циљ кампање је информисање грађана о праву јавности да зна. Ово право кроз Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја омогућава свим грађанима да траже информације које су настале током рада или су у вези са радом органа јавне власти.

Ј.В.

 

Comments are closed.