ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ: СМЕДЕРЕВО ДОМАЋИН СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА У ВИТЕШКИМ БОРБАМА

Смедерево је први град у Србији који ће бити домаћин Светског првенства у националним историјским и средњовековним борбама „Битка нација“, које ће од 2. до 5. маја у нашој Тврђави окупити учеснике из више од 40 држава. Осим борби које ће се одвијати у оквиру зидина некадашње српске престонице, организатори су за посетиоце припремили и богат музички и културно-историјски програм.

-У оквиру спектакуларне културне локације и средњовековног здања, Смедеревске тврђаве, посетиоци ће бити у прилици да током четири дана доживе доба средњег века и погледају како су некада изгледале битке витезова. У оквиру спортских активности, узбудљивих представа и аутентичне атмосфере средњег века, посетиоци ће сва четири дана ове манифестације моћи да уживају у концертима музичке групе „Spiritual Seasons“, а након дешавања у тврђави, очекује их музички програм на градском тргу – наводе организатори.

Првог дана манифестације, у четвртак 2. маја, публика ће моћи да погледа номинације, али и финалну групну борбу у оквиру које учествује по 5 чланова из сваког тима, као и номинације за жене и такмичење у средњовековним костимима и оклопима које ће бити уприличено у дворцу. Након дешавања у тврђави, музички програм се сели на градски трг наступима група „The Rock“, „Никола Чубрило Банд“ и „Генерација 5“, најављују организатори.

Извођење музичке групе „Spiritual Seasons“ обележиће и други дан „Битке народа“, петак 3. мај, када ће се одиграти номинације за мушкарце и жене за индивидуалне борбе 1 на 1, али и за групне борбе у којима учествује по 5 чланова женског и по 12 чланова мушког тима. На градском тргу, у петак ће наступити групе „Фауст“, „Старе Куке“ и „Yu Група“, предвиђено је програмом манифестације.

-У суботу 4. маја, биће одржане номинације за мушке и женске индивидуалне двобоје 1 на 1, као и номинације за борбу против мушкараца. Посетиоци тврђаве ће тог дана моћи да уживају и у номинацијама за мушкарце за групне борбе у којима учествује по 30 чланова тима, у номинацијама за жене које се боре све против свих, али и у борби витезова 15. века у пуном оклопу. Дешавања на градском тргу ће обележити групе „Прљави Ромео“, „Алогија“ и „Ortodox Celts“ – наводи се у најави прослеђеној медијима.

Финални дан манифестације, недеља 5. мај, публици ће приуштити финалне номинације за мушкарце и жене у индивидуалним борбама, за мушкарце и жене у Pro-fights категорији, као и номинације за мушкарце који учествују у групним борбама са по 150 чланова сваког тима. Овај дан ће бити обележен доделом награда за учеснике који се буду истакли својим умећем у дисциплинама средњовековних борби, али и завршним музичким концертом групе „Ирдоратх“ из Белорусије.

-Овај светски спектакл се већ 10 година одржава широм Европе, а Смедеревска тврђава последња престоница српске средњовековне државе која је сведок бурних историјских времена, ове године ће први пут у оквиру манифестације „Битка нација“ открити део тајни које скрива у својим високим зидинама.  Током четири дана овог великог фестивала културе и спорта, Смедерево ће постати престоница средњовековних спортских вештина. Смедеревска тврђава, грандиозни споменик српске културе и монументални град деспота Ђурађа Бранковића и његове жене Јерине, који се налази на месту где се малена река Језава улива у велики и моћни Дунав, посетиоцима ће дочарати део бурних историјских времена и оживети митове и легенде највеће низијске тврђаве у Европи – наводе организатори у најавном саопштењу прослеђеном медијима.

Ј.В.