„ШТО СЕ БОРЕ МИСЛИ МОЈЕ“

Поводом отварања сезоне туристичких посета вили „Златни брег“, познатијој као Вила Обреновића, јавно предузеће „Смедеревска тврђава“ и Музеј у Смедереву, у галеријском простору музеја, у петак, 19. априла у 13 часова, организују програм у оквиру којег ће пред суграђанима бити изведен музичко-сценски игроказ „Што се боре мисли моје“.

-Ово је једночинка посвећена кнезу Михаилу Обреновићу и његовој супрузи кнегињи Јулији. У прекрасном амбијенту њиховог летњиковца ,,Иванка“ (у данашњој Словачкој), припрема се Јулијин рођендан, гости само што нису стигли, а они узбуђени, срећни али и забринути… откривају нам своје емоције, тајне, стрепње, али и лепе тренутке својих живота… У раскошним костимима тадашње монденске Европе, уз пратњу дивне музике Франца Листа и Корнелија Станковића, јунаци наше приче ће вас подсетити на многе значајне личности и  дочарати историјске прилике тога времена, па и запевати старе заборављене песме. Једна од њих је и „Што се боре мисли моје“, коју је написао сам кнез Михаило Обреновић – наводе организатори у најави овог догађаја.

Игроказ, посвећен песнички даровитом кнезу Михаилу игра се са великим успехом у Конаку кнеза Милоша у Београду, и има препоруку Министарства просвете – Сектора за унапређење образовања и међународну просветну сарадњу, а подржао га је и Историјски музеј Србије.

Ј.В.

 

Comments are closed.