„СМЕМ ЛИ ДА ПИТАМ ШТА ДИШЕМ?“

У понедељак, 22. априла, од 15 до 17 часова, на главном градском тргу биће одржана улична акција под називом „Смем ли да питам шта дишем?“ коју организују удружење грађана ЦРТА и локална иницијатива Црвени беџеви.
-Током акције грађани и грађанке ће имати прилику да надлежним институцијама на једноставан начин пошаљу захтев за приступ информацијама од јавног значаја у вези са загађеношћу ваздуха. Такође, моћи ће и да учествују у квизу знања у вези са аерозагађењем у Смедереву и освоје симболичне награде. Неке од тема о којима ће грађани моћи да разговарају са активистима јесу да ли постоје средства у буџету града намењена за заштиту животне средине, у ком делу Смедерева је најзагеђнији ваздух, раде ли сви мерачи нивоа загађености и да ли су постављени на праве локације – наводе организатори.
Ова улична акција је део кампање „Србија до информација“ у оквиру које су активности спроведене и у Ваљеву, Крагујевцу, Ужицу, Сомбору, Пријепољу и другим градовима широм Србије. Циљ кампање је, како наводе организатори, информисање грађана о праву јавности да зна. Ово право кроз Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја омогућава свим грађанима да траже информације које су настале током рада или су у вези са радом органа јавне власти.

Ј.В.