РАДИ ЂУРИЧИН НУШИЋЕВА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ГЛУМЦУ-КОМИЧАРУ

Жири за доделу Нушићеве награде за животно дело глумцу-комичару једногласно је одлучио да на 36. Нушићевим данима ова награда буде додељена Ради Ђуричин.

-Рада Ђуричин глумица је која је обележила једно време, време које траје од школске 1958/59. године, када је  дипломирала на позоришној академији у класи професора Јосипа Кулунџића из које су изашли и Ружица Сокић, Радмила Андрић, Бата Живојиновић, Никола Симић, Тори Јанковић… Упоредо је и дипломирала на Југословенској књижевности. Једна од првих улога је била улога Ане Франк у драматизацији професора Хуга Клајна у Народном позоришту у Београду. Исте године је примљена у стални ангажман у Југословенско Драмско Позориште где ће остати више од три деценије, остварити низ запажених улога у комадима Шекспира, Достојевског, Горког, Шоа, Вајлда, Андрића, Душка Радовића, Капора… Памтимо њену Офелију, Кротку, Катарину Ивановну из „Злочина и казне“. Такође је остварила низ улога на филму, телевизији и радију где је био препознатљив њен звонки глас, и бескпрекорна култура говора. Захваљујући познавању књижевности и неоспорном таленту, успешно је сама драматизовала текстове у којима је глумила – наводи се у образложењу жирија за доделу овогодишње награде.

Урадила је драматизацију текстова „Драги мој Петровићу“, Миће Данојлића, а затим сценарио и режију телевизијског филма о Силвији Плат.  Са представом „Крај викенда“, коју је такође драматизовала, она и њен партнер и колега Миша Јанкетић, обишли су пола света, а са Пајом Минчићем и представом „Оловка која пише срцем“  целу Југославију. Драматизовала је роман Ерике Јонг „Страх од летења“, који је на турнејама  по Америци и Енглеској  играла на енглеском језику.

Глумица Рада Ђуричин је добитник бројних награда за остварења у позоришту, филму, радио и телевизији. За 43 године колико се играла  „Буба у уху“ , ниједанпут није изостала.

И после више од шест деценија непрекидног уметничког стварања, са седам улога у овом тренутку на разним београдским сценама, Рада Ђуричин је и даље у напону своје глумачке снаге, и присутна да присутнија не може бити. Наградна за животно дело је скромно признање за овако успешан и трајан допринос нашој сценској уметности – наводи се у образложењу прослеђеном медијима.

Награда за животно дело биће јој уручена током фестивала „Нушићеви дани“, а једногласну одлуку о овогодишњем лауреату донео је жири који је радио у саставу: Љиљана Стјепановић, драмска уметница (председница жирија), Радмила Живковић, драмска уметница и Милан Цаци Михаиловић, драмски уметник.

 

Ј.В.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.