ДАН МУЗЕЈА: ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „СМЕДЕРЕВО И СМЕДЕРЕВСКИ КРАЈ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1914-1918“

У оквиру обележавања Дана Музеја у Смедереву, у петак, 12. априла, у овој установи биће приређено представљање књиге „Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату 1914-1918“, аутора Мирослава П. Лазића, вишег кустоса историчара.

Реч је о првој историографској синтези о Смедереву у Првом свестком рату, а овом публикацијом, наводе организатори, смедеревски музеј уједно обележава и стогодишњицу завршетка Великог рата. Издавање књиге реализовано је у оквиру истоименог пројекта који је реализован поводом обележавања догађаја без преседана, који је у великој мери неповратно променио Смедерево и околину. Осим што је однео много жртава и драстично изменио демографску структуру, рат је донео до тада невиђена разарања урбаног језгра вароши, али и непосредне околине, као и појединих села у смедеревском крају (Липе, Михајловац, Колари…). Смедерево је, поред Београда и Шапца, претрпело највећа разарања од свих тадашњих српских вароши.

-Рат је изнедрио читав низ веома важних догађаја и друштвених процеса како за време ратних дејстава, тако и за време трогодишње аустроугарске окупације. Због тога је важно да су Смедерево и смедеревски крај добили историографску синтезу засновану на вишегодишњим научним истраживањима архивске, музеолошке и друге изворне грађе, те до сада непознате стране али и домаће старије мемоарске литературе. У креирању књиге, у великој мери коришћени су новији историографски резултати савремене  домаће, али и стране науке. Узимајући све у обзир, можемо рећи да ова књига, по количини обрађене грађе, темама које су у њој обухваћене, као и методолошким приступом, представља значајан искорак у досадашњем проучавању Првог светског рата Смедерева и околине. Књига коју представљамо јесте прегледна, на научним основама заснована монографија у којој ће како стручна, тако и шира јавност наћи одговоре на многа питања из домена завичајне историје Првог светског рата – наводе организатори.

Реализацију пројекта финансијски су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Смедерево.

Промоција књиге заказана је за 19 часова, а публикацију ће гостима представити Дејан Радовановић, археолог и директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево,Татјана Гачпар, директор Музеја у Смедереву и аутор Мирослав П. Лазић. За музички тренутак задужени су Немања Петковић (кларинет) и Миле Ђурђевић (хармоника).

Ј.В.

 

Comments are closed.