ЦЗК: ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „НОВИ ПУТ СВИЛЕ“

У склопу сарадње Института Конфуције и Центра за културу Смедерево у галерији Центра за културу биће уприличена изложба фотографија „Нови пут свиле“ коју ће посетиоци моћи да погледају током ове недељељ, од  8. до 12. априла.

-Пре више од 2000 година, сналажљиви и храбри становници Евроазије успоставили су неколико копнених и поморских путних рута које су повезивале значајне цивилизације Азије, Европе и Африке, које су касније генерације назвале заједничким именом „Пут свиле“. НР Кина предложила је важну иницијативу заједничке изградње “Економског појаса Пута свиле” и “Поморског Пута свиле 21. века” што даје ново, савремено значење древном Путу свиле. Кроз објектив фотографа, ова изложба приказује нови изглед кинеских предела дуж древног Пута свиле – у новој ери, као и дух локалног становништва и жељу кинеског народа да заједнички, са другим народима, гради “Појас и Пут” – наводе организатори.

У оквиру филмског програма ће 9. априла са почетком у 20 сати у Биоскопској дворани бити приказан филм „Шаолин“ из новије кинеске продукције, снимљен 2011. године. Ради се о акционој драми са обиљем сцена које дочаравају употребу борилачких вештина. Филм упознаје гледаоце са ликом војсковође који, након што убија свог супарника, губи све и одлази у манастир Шаолин, у коме се задржава и у чијем духу наставља да живи, вежбајући са монасима и учећи од њих, све до нових суочавања са непријатељем који прети манастиру и његовим житељима.

Улаз на ове програме је слободан, саопштавају из Центра за културу.

СДН

 

Comments are closed.