SAŠA ĐORĐEVIĆ, SAMOHRANI OTAC: MOLIM SAMO ZA POSAO

Saša Đorđević, samohrani otac, koji je pre četiri dana ostao bez posla u toploj valjaonici, danas je sa decom, sa molbom poslodavcu da bude vraćen u fabriku, bio ispred glavne kapije smederevske železare. Nadređeni u pogonu su, kako tvrdi, uputili preporuku da se njemu, i još jednom kolegi, takođe samohranom ocu, ne produži ugovor o radu, bez ranijeg obaveštenja.
-U ponedeljak, 1. aprila, ostali smo bez posla. Tri dana ranije kadrovskoj službi upućen je mejl sa naša dva imena sa preporukom menadžera Tople valjaonice i njegovog zamenika da nam se ne produži ugovor o radu. Sve se desilo u petak, na kraju radne nedelje. O tome nije obavešten ni naš sindikat, verovatno da ne bismo imali vremena da zahtevamo valjano obrazloženje o tome zašto ne žele da nastavimo da radimo u pogonu – svedoči Đorđević za naš portal.
Kaže da je bio vredan i odgovoran radnik, te mu nije jasno zbog čega je ostao bez jedinog izvora prihoda.
-Radim već tri godine u železari na mestu operator makaza i za sve to vreme nisam imao ni dan bolovanja, nijedno kašnjenje, svaki put na molbu zamenika rukovodioca ostajao sam na poslu ili dolazio od kuće kada je to bilo potrebno, imao 7-8 prekovremenih osmica u mesecu… bez pogovora sam radio, jer sam samohrani roditelj dvoje dece, učenika srednjih škola, i plata koju zarađujem u železari jedini je izvor prihoda za našu porodicu.
Kaže da su u ovaj slučaj uključeni i sindikati, te da se nada da će pronaći način da se ispravi nepravda koju je, kako navodi, doživeo.
-Kada smo saznali u petak, na kraju radnog vremena u 14:30, da nam nije produžen ugovor o radu, mi i naš sindikat smo krenuli u traženje načina da se ispravi nepravda. Znali smo da će biti teško zbog veoma kratkog vremena koje su nam nekorektno ostavili menadžeri. Mislim da kineski menadžment nije sasvim upoznat sa našim slučajem, jer sam siguran da im rukovodioci nisu iskreno prenosili informacije – ističe Đorđević uz tvrdnju da postoji osnovana sumnja da je reč o revanšizmu.
-Na svim razgovorima predsednik Samostalnog sindikata Siniša Prelić je uočio da nema ni jednog valjanog dokaza za neproduženje našeg ugovora o radu, već da se radi o čistom revanšizmu i sujeti naših rukovodilaca, jer smo kolega i ja, u jednom momentu kada se desio incident na Toploj Valjaonici, zajedno sa Samostalnim sindikatom, došli do informacije da se ne poštuju pravila bezbednosti i da se nepravilno radi. Zbog toga je većina rukovodilaca kažnjeno. I tad je Prelić, u disciplinskom postupku koji je vođen jer se jedan radnik povredio, branio sve radnike Tople Valjaonice od pojedinih, neodgovornih menadžera. Ima tamo i dobrih menadžera koji su dobri stručnjaci i odlično rade svoj posao – objašnjava Đorđević.
Dodaje da za tri godine koliko je proveo na mestu operatora makaza nije imao nijednu povredu, niti je izazvao povredu bilo kog svog kolege.
-Pojedini radnici su uplašeni, a najveći pritisak je na radnicima koji su angažovani na određeno vreme i nemaju rešenje za stalni radni odnos kao što je i naš slučaj. U poslednjih nekoliko meseci znamo da su samo dva sindikata ukazivala vrhu menadžmenta na ovaj problem. Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo mi smo zahvalni našem sindikatu što je stao i dalje stoje iza nas, što su organizovali i potpisivanje peticije nasih kolega u nasoj „D“ brigadi, a svi su potpisali da treba ostanemo na poslu – objašnjava Đorđević.
Dodaje da mu je jedini cilj da se vrati na radno mesto, kako bi, kao samohrani roditelj mogao da nastavi da izdržava svoje dvoje dece i obezbedi im koliko-toliko pristojan život.
-Nemam ja ništa protiv kineskog menadžmenta, niti ovog investitora. Problem su naši rukovodioci, za koje sumnjam da valjano vrše selekciju kadrova, što se pokazalo i na ovom slučaju. Još jednom javno apelujem i molim poslodavca da mi omogući da se vratim na posao – kaže Đorđević.

J.V.

Comments are closed.