САША ЂОРЂЕВИЋ, САМОХРАНИ ОТАЦ: МОЛИМ САМО ЗА ПОСАО

Саша Ђорђевић, самохрани отац, који је пре четири дана остао без посла у топлој ваљаоници, данас је са децом, са молбом послодавцу да буде враћен у фабрику, био испред главне капије смедеревске железаре. Надређени у погону су, како тврди, упутили препоруку да се њему, и још једном колеги, такође самохраном оцу, не продужи уговор о раду, без ранијег обавештења.
-У понедељак, 1. априла, остали смо без посла. Три дана раније кадровској служби упућен је мејл са наша два имена са препоруком менаџера Топле ваљаонице и његовог заменика да нам се не продужи уговор о раду. Све се десило у петак, на крају радне недеље. О томе није обавештен ни наш синдикат, вероватно да не бисмо имали времена да захтевамо ваљано образложење о томе зашто не желе да наставимо да радимо у погону – сведочи Ђорђевић за наш портал.
Каже да је био вредан и одговоран радник, те му није јасно због чега је остао без јединог извора прихода.
-Радим већ три године у железари на месту оператор маказа и за све то време нисам имао ни дан боловања, ниједно кашњење, сваки пут на молбу заменика руководиоца остајао сам на послу или долазио од куће када је то било потребно, имао 7-8 прековремених осмица у месецу… без поговора сам радио, јер сам самохрани родитељ двоје деце, ученика средњих школа, и плата коју зарађујем у железари једини је извор прихода за нашу породицу.
Каже да су у овај случај укључени и синдикати, те да се нада да ће пронаћи начин да се исправи неправда коју је, како наводи, доживео.
-Када смо сазнали у петак, на крају радног времена у 14:30, да нам није продужен уговор о раду, ми и наш синдикат смо кренули у тражење начина да се исправи неправда. Знали смо да ће бити тешко због веома кратког времена које су нам некоректно оставили менаџери. Мислим да кинески менаџмент није сасвим упознат са нашим случајем, јер сам сигуран да им руководиоци нису искрено преносили информације – истиче Ђорђевић уз тврдњу да постоји основана сумња да је реч о реваншизму.
-На свим разговорима председник Самосталног синдиката Синиша Прелић је уочио да нема ни једног ваљаног доказа за непродужење нашег уговора о раду, већ да се ради о чистом реваншизму и сујети наших руководилаца, јер смо колега и ја, у једном моменту када се десио инцидент на Топлој Ваљаоници, заједно са Самосталним синдикатом, дошли до информације да се не поштују правила безбедности и да се неправилно ради. Због тога је већина руководилаца кажњено. И тад је Прелић, у дисциплинском поступку који је вођен јер се један радник повредио, бранио све раднике Топле Ваљаонице од појединих, неодговорних менаџера. Има тамо и добрих менаџера који су добри стручњаци и одлично раде свој посао – објашњава Ђорђевић.
Додаје да за три године колико је провео на месту оператора маказа није имао ниједну повреду, нити је изазвао повреду било ког свог колеге.
-Поједини радници су уплашени, а највећи притисак је на радницима који су ангажовани на одређено време и немају решење за стални радни однос као што је и наш случај. У последњих неколико месеци знамо да су само два синдиката указивала врху менаџмента на овај проблем. Без обзира на ситуацију у којој се налазимо ми смо захвални нашем синдикату што је стао и даље стоје иза нас, што су организовали и потписивање петиције насих колега у насој „Д“ бригади, а сви су потписали да треба останемо на послу – објашњава Ђорђевић.
Додаје да му је једини циљ да се врати на радно место, како би, као самохрани родитељ могао да настави да издржава своје двоје деце и обезбеди им колико-толико пристојан живот.
-Немам ја ништа против кинеског менаџмента, нити овог инвеститора. Проблем су наши руководиоци, за које сумњам да ваљано врше селекцију кадрова, што се показало и на овом случају. Још једном јавно апелујем и молим послодавца да ми омогући да се вратим на посао – каже Ђорђевић.

Ј.В.

 

Comments are closed.