ЈП „ГРЕЈАЊЕ“ – НЕМА ТЕХНИЧКИХ МОГУЋНОСТИ ДА РАДИЈАТОРИ 24 САТА БУДУ ТОПЛИ

Током сваке грејне сезоне, нарочито у зимским месецима у којима су и дневне температуре по неколико дана у континуитету испод нуле, грађани се питају због чега у Смедереву није могуће двадесетчетворочасовно грејање, као, на пример, у Београду. У ЈП „Грејање“ наводе да за то тренутно нема техничких могућности, и истичу да је за достизање тог циља потребно унапређивање система.
-Грејање у Смедереву се, за разлику од Београда, одвија из 14 блоковских котларница које раде искључиво на мазут, није централизовано, пројектовано је као 14-то часовно са прекидима – и то је тако деценијама уназад. Зашто је то својевремено тако пројектовано, рађено и стављано у употребу, је питање за многе генерације које су радиле у комуналној енергетици пола века уназад. Свакако то треба променити, јер је у питању шири друштвени интерес. Треба и унапредити систем, али је за озбиљне промене потребно време, новац и велика подршка струке – каже за наш портал Владимир Кулагић, директор овог предузећа.
У последње време веома често се може чути да су градске котларнице којима се греју станови суграђана један од озбиљних узрочника високог степена загађења ваздуха. У овом предузећу се не слажу са том констатацијом у потпуности, али да се из године у годину труде да што мање загађују животну средину.
-Када је загађење животне средине у питању не бих у потпуности могао да се сложим са тврдњом да су котларнице највећи и једини загађивачи, с обзиром на чињеницу да су пикови у 2018. години када је загађење ваздуха у питању, били забележени негде у другој половини септембра месеца, када ми још увек нисмо отпочели грејну сезону – истиче Кулагић и додаје:

-Има ту више разлога. Велики проблем су старост возила, густ саобраћај, наравно и наша ложишта, од чега не бежимо, али се ми трудимо да максимално користимо сва технолошка помоћна средства да одржимо што је могуће већи квалитет продуката сагоревања. Редовно меримо садржај продуката сагоревања, тако да у сваком тренутку знамо који је удео сумпорних и азотних оксида у узорку сваке котларнице.

Објашњава да постоји много објективних фактора на које је немогуће у потпуности утицати.
-Много тога зависи од квалитета мазута који добијамо, а такође и од старости опреме коју имамо, а наша траје већ неколико деценија. Све то утиче на крајњи резултат, али у глобалу ми добијамо солидне резултате мерења емисије продуката сагоревања имајући у виду све постојеће околности. Трудимо се да што чешћим интервенцијама и сталним ангажовањем димничарске службе ЈП “Градско стамбено” што мање загађујемо животну средину, иако је немогуће не загађивати је када трошите мазут као гориво у котларницама – истиче Кулагић.

 

Ј.В.

 

Comments are closed.