ОТВОРЕНО РЕКОНСТРУИСАНО ОДЕЉЕЊЕ ПСИХИЈАТРИЈЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ БОЛНИЦИ

У смедеревској општој болници „Свети Лука“ отворено је реконструисано Одељење психијатрије, у чији адаптацију је уложено 290.000 евра. Средства су обезбеђена у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Румуније, укупне вредности 1,6 милиона евра, у коме су, осим смедеревске, учествовале и Специјална болница за психијатријске болести у Вршцу и клиника за неурологију Виктор Бабеш из Темишвара.
Одељење психијатрије налази се у најстаријем зиданом објекту у кругу смедеревске болнице, саграђеном још 1928. године, који је после неколико деценија уређен по европским стандардима и спреман да у наредним данима у новом руху дочека прве пацијенте.
-Ја сам неизмерно срећна што сам дочекала тренутак да се отвори реновирано психијатријско одељење у смедеревској болници. Стара зграда је била нефункционална. Сада је по европским критеријумима за лечење наших пацијената, што значи да они неће више бити стигматизовани, маргинализовани на крају друштва, него омогућава да буду стварно нормално лечени, на један добар просторни начин. Кадровски смо јаки, има осам лекара који имају различите едукације, радиће се и психотерапија и саветовалиште за брак и породицу, радиће се и са децом. Сада за то имамо места. На одељењу има 24 кревета и биће примани само они пацијенти који су вољни да се лече, неће бити принудних хоспитализација. Сада постоји и дневна болница која има 15 места, где ће се вршити ресоцијализација и реинтеграција пацијената за поновно враћање у друштво и на посао – рекла је за наш портал начелница Одељења психијатрије др Јасна Недељковић Митрески.
Кроз психијатријско одељење смедеревске болнице месечно прође и до 300 пацијената.
-Овакви пројекти прекограничне сарадње изузетно су значајни, јер омогућавају финансирање пројеката значајних за регион. Овај пројекат уклапа се у целокупан пројекат реконструкције болнице у Смедереву, која ће бити и опремљена најсавременијом и најсофистициранијом опремом. Министратсво здравља води рачуна и о обнављању и задржавању кадра, да се они који раде у здравству на све начине задрже да остану – рекао је државни секретар министарства здравља Радисав Шћепановић, додавши да ће се то чинити побољшањем услова рада и повећањем плата.
-Осим објекта који данас отварамо, преко овог пројекта Специјална болница за психијатријске болести у Вршцу набавила је ЦТ скенер, а набављена је и медицинска опрема и за нашу и болницу у Смедереву, ако и за наше партнере у Темишвару. Организовано је и 12 округлих столова и радионица где смо разменом искустава и сарадњом оправдали прекогранични пројекат, а на крају ће бити издата и монографија о ефекту прекограничне сарадње, у оквиру које ће бити приказано и истраживање овог пројекта – рекла је Татјана Воскресенски, директорка Специјалне болнице за психијатријске болести у Вршу и менаџер пројекта.

Свечано отварање реконструисаног Одељења психијатрије уприличено је поводом дана опште болнице „Свети Лука“ који је обележен и проглашењем најбољих појединаца и служби у овој установи.

Ј.В.

 

Comments are closed.