еПодунавље: 5.000 ПАЛАНЧАНА КЛИЦАЛО ВУЧИЋУ: Обновићемо разорену Смедеревску Паланку!

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас и Смедеревску Паланку, у оквиру кампање „Будућност Србије“. Дочекало га је 5.000 Паланчана, са којима је Председник остварио позитиван контакт. Председник је посетио фабрику Гоша ФОМ, реконструисани Народни музеј, земљорадничку задругу „Азања“ најстарију у Србији и приватну компанију за производњу конзумних јаја „Микрос Унион“ у Селевцу.

– Неодговорна бивша власт, они који опет без срамоте подижу главу, они који су задужили Смедеревску Паланку за 3.4 милијарде динара, сада поново хоће да се домогну касе. Е, неће моћи. Држава је интервенисала са 1.3 милијарде динара како би вратила део дуговања Паланке, да би се систем само одржао, да Паланка не нестане. Морамо прво да вратимо дугове, а онда ће Паланка пуном снагом кренути напред. Вратићемо тешку индустрију, почињемо преговоре са највећим руским гигантима. До августа ћемо изградити 13 километара пута до Велике Плане. Радимо Студију изводљивости за искључење са аутопута. Паре нису проблем, али морамо да водимо рачуна о безбедности. Знам да ви у Паланци још увек не осећате побољшање. Дугови које смо затекли су превелики, а онима који су их направили, бавиће се надлежни органи. Све што је до Државе учинићемо, Паланка ће поново бити индустријски центар. Локална самоуправа ће морати да буде много одговорнија, да буде искључиво у служби грађана. Хоћу да лично помогну сваком човеку, рекао је Вучић.

Акционарско друштво Гоша ФОМ је извозно орјентисана компанија, која извози од 40 до 60 одсто своје укупне производње опреме и машина. Извозе у Русију, Украјину, Казахстан, Бразил, Немачку, Италију, Македонију и Републику Српску. Запошљавају 850 радника.

Народни музеј у Смедеревској Паланци, најстарија зграда и паланачки споменик културе, реновиран је кроз пројекат „Градови у фокусу“ Министарства културе и информисања. Поред средстава Министарства, у износу од 3.7 милиона динара, локална самоуправа учествовала је са милион динара.

Земљорадничка задруга у Азањи једна је од првих у Србији, основана је 23. марта 1894. године. Живи и данас, те стога има титулу најстарије у нашој земљи. Кооперанти чувају традицију свог краја.

Предузеће „Микрос Унион“ данас је међу највећим произвођачима конзумних јаја у Србији, са капацитетом од 200.000 кока носиља и продајом преко 60 милиона јаја годишње. Производњу организују на четири локације, а највећа фарма је у Селевцу, где запошљавају 50 радника.

Извор: www.ePodunavlje.rs

Comments are closed.