(НЕ)ОДГОВОРНОСТ ОДЛАЗЕЋЕ ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ: ДО ГРОБА УЗ БОЖЈУ ПОМОЋ

Колико брине о грађанима и озбиљно решава проблеме у Смедереву, градоначелница Јасна Аврамовић је показала и на примеру недостатка капацитета за сахрањивање на градским гробљима. Наиме, на смедеревском Новом гробљу више нема места за укоп преминулих суграђана, па су тако хумке никле без реда на стазама и местима на којима су раније били дрвореди. Пре више од деценије знало се да ће, ако се нешто не предузме, настати ова ситуација, али градоначелница Јасна Аврамовић за седам година своје владавине није успела да реши горући комунални проблем града.
Алармирана је и јавност пре две и по године, а и наш портал је септембра 2016-те писао да су капацитети на Новом гробљу попуњени. Као одговор градоначелнице Аврамаовић уследиле су увреде на рачун новинара који су се бавили овом темом, изречене за скупштинском говорницом. Још тада је било јасно да је потребно брзо деловање локалне самоуправе, али се „хитно“ реаговало тек прошле године, када су почели радови на новој локацији одређеној за сахрањивање.
У плану генералне регулације који је Скупштина града усвојила у јулу 2012-те године, када се градоначелница устоличила на својој функцији, јасно је наведено да локација Новог гробља у Коларској улици, површине око 11 хектара, датира од 1973. године, да је у експлоатацији више од 30 година и да је „тренутно на крајњој граници искоришћености капацитета“, те да је с обзиром на то да „не постоје могућности његовог даљег ширења неопходно активирати новопланиране просторне капацитете за ову комуналну длатност“.
Наиме, некадашња Дирекција за изградњу, пре више од деценије урадила је план детаљне регулације за Централно гробље у Шешковцу, која још увек није потпуно опремљена за обављање сахрана. Урађена је комунална инфратсруктура, паркинг-простор, стазе, сазидана дупла капела, али тамо још нема хладањаче и других услова да се обави комплетна сахрана, па ће се све припреме радити на Новом гробљу, а покојник само довозити на Централно, где ће бити укопан. До тада и буквално,нека вам је Бог у помоћи.

Ј. Шешлак

 

Comments are closed.